Greklandskrisen

En första delseger för Greklands premiärminister

1:41 min

Den grekiske premiärminister Giorgos Papandreou ser ut att ha vunnit det första slaget i kampen om att få sitta kvar som premiärminister och försöka genomföra sin sparplan för att landet inte ska gå i statskonkurs.

Just nu ser det ut som om att han har lyckats stoppa motståndarna inom sitt eget parti efter ett långvarigt krismöte i går kväll och natt.

 – Jag vet att vi inte kan eller får dra oss ur nu och jag vill att ni ska veta att jag är säker på att jag, ni, vi alla, inte kommer att backa från vår plikt att lyfta Grekland ut ur krisen, sa en beslutsam Giorgos Papandreou.

I ett känslomässigt starkt tal inför sin riksdagsgrupp, det socialistiska Pasok, visade han kämpaglöd sedan flera medlemmar öppet motsatt sig regeringen och dess sparplaner.

Papandreou erkände att misstag begåtts, men sa samtidigt:

 – Jag förstår folkets lidande och den ilska som allt detta väcker. Men ilskan och att fortsätta tycka synd om oss själva kan inte rädda landet från att gå i statskonkurs.

– Nu är det inte tid att ge upp, nu är det tid att fortsätta, tid för att säga ja till viktiga förändringar, sa han i sitt tal till partiet.

– Ju snabbare vi genomför detta desto snabbare kommer vi ur krisen. Vi kan inte ta oss den lyxen att bara springa iväg från problemen som finns.

Efter detta brandtal fick premiärminister Papandreou stående ovationer från sin parlamentarikergrupp.

Trots att premiärministern fick en hel del kritik för sitt ledarskap verkar det nu som om han ridit ur i alla fall den här stormen.

Vid åtta tiden i dag ska han presentera sin nya regering.

Men då fortsätter fas två kring denna ekonomiska och politiska kris.

På söndag ska parlamentet ta ställning till om den nya regeringen kommer att godkännas i en förtroendeomröstning.

Ledaren för det främsta oppositionspartiet, konservativa Ny Demokrati, Antonis Samaras passade på att påpeka att landet inte längre kan ledas av Pasok eftersom det numera är delat i två delar och håller på att kollapsa, sade Samaras.