Recept

Iste
Brygg en kanna grönt te eller rooibos på morgonen och ställ i kylen, så har du en färdig iste-bas redo på eftermiddagen. Sedan är det bara till att ta fram smaksättningar och börja blanda. Varför inte prova:

Citron och färsk mynta
Äppelskivor
Ingefära i tunna skivor och citron
Basilika
Citron eller lime i skivor
eller bara isbitar. 

Tomat- & jordgubbsgazacho (2-3 portioner)

3 tomater
8 st jordgubbar
1 vitlöksklyfta
2 cm ingefära
lite röd chili
1 citron, pressad
2 msk färsk koriander
salt & svartpeppar
skivade jordgubbar & ärtskott till servering

Lägg allt i en matberedare och mixa. Servera soppan iskall och toppa med solrosskott och några skivade jordgubbar. 

Hirsknäcke (2 plåtar)

1 liter vatten

2 dl hirs

2 dl rismjöl

1 dl sesamfrö

1 dl linfrö

0,5 dl solrosfrön

1 dl kokosflingor

2 msk rapsolja

3 msk flingsalt

Skölj först hirsen i kokande vatten. Koka sedan vatten och hirs i 15 minuter. Blanda i rismjöl, sesamfrö, linfrö, solrosfrö, kokosflingor och olja. Rör till en lös deg. Tryck ut till tunna kakor mellan två bakplåtspapper. Strö på flingsalt. Grädda två plåtar åt gången i ugnen 45-60 minuter på 175-200°. Vänd på brödet och grädda ytterligare 10 minuter på andra sidan. När brödet svalnat kan det brytas i lagom stora bitar.

Sommargrön sallad med tamarirostade frön & ärtpesto

2 dl Mathavre (alt matkorn/nakenkorn etc)
4 dl vatten
0,5 msk lantbuljong
1 Broccolistånd masserad med ½ citron, 2 nypor salt och 1 msk olivolja
1 Vårlök, strimlad
några nävar blandspenat
½ Kålrabbi, i tunna skivor
ett knippe finhackade färska örter som blandpersilja och basilika
1 dl pumpakärnor
tamarisoja

Koka mathavren i vatten och buljong i ca 12 minuter.

Dela broccolin i buketter och skär stammen i bitar. Lägg i en skål tillsammans med citron, salt och olivolja och massera broccolin mjuk.

Blanda samman havre, broccoli, vårlök, spenat, kålrabbi och örter.

Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna på medelstark värme tills de börjar poppa och få lite färg. Droppa över lite tamarisoja och tag av från värmen. Strössla pumpakärnorna över salladen och servera tillsammans med en klick ärtpesto.

Ärtpesto

1 dl solroskärnor
2 dl gröna ärtor
1 vitlöksklyfta
saft av 1 citron
2 dl olivolja
salt & svartpeppar

Mixa först solroskärnorna i en matberedare till ett mjöl. Blanda därefter ner ärtor, vitlök och citron och mixa samman. Häll sedan i olivoljan, lite i taget, och fortsätt mixa till en jämn röra. Smaka av med salt och peppar. 

Rosa chokladbollar

½ dl mandlar

½ dl kokosflingor

2 tsk kakao

4 st färska dadlar

1 tsk agavesirap


halloncrunch (eller annat valfritt bärpulver, dvs torkade bär som malts till mjöl) att rulla bollarna i Mixa mandlarna till mjöl i en matberedare. Blanda ner övriga ingredienser och mixa till en smet. Forma bollar och rulla i härligt, vackert, rosa hallonpulver