Maud Olofsson avgår

2:21 min

Maud Olofsson avgår som partiledare för Centerpartiet enligt uppgifter till Ekot. Hon kommer att ställa sin plats till förfogande på stämman i Åre i september.

Det blir upp till den nya partiledaren att avgöra om Olofsson kan sitta kvar som näringsminister.

Enligt uppgift till Ekot kommer centerns partistyrelse och riksdagsgruppen ha ett telefonmöte kvart i ett och lite senare - kvart över två har Maud Olofsson själv presskonferens.

Under våren har det förekommit spekulationer om hennes eventuella avgång.

De två hetaste kandidaterna till att ta över efter Maud Olofsson är IT-minister Anna-Karin Hatt och partiets ekonomisk-politiska talesperson Annie Johansson.

Annie Johansson själv har inte avvisat tanken på att bli ny partiledare. När TT frågade henne i april, svarade hon:

– Den frågan får jag ta ställning till när den blir aktuell. Det är en oerhört komplicerad fråga, inte minst utifrån personliga aspekter.

Dubbelt så många centerpartistiska kommunalråd vill ha partiets ekonomisk-politiska talesperson Annie Johansson som efterträdare till Maud Olofsson jämfört med IT-minister Anna-Karin Hatt.

Det framgick av en förfrågan som tidningen Dagens Samhälle gjorde i april bland 27 centerpartistiska kommunstyrelseordförande.

Olofsson, född 1955 i Arnäsvall i Ångermanland, har varit partiledare sedan 2001 och näringsminister sedan 2006. 2002 blev hon riksdagsledamot.

Olofsson efterträdde Lennart Daléus som Centerledare.

Under hennes ledning har C blivit ett tydligare borgerligt parti med en mer liberal profil.

Partiet har under hennes tid omvärderat skatte- och Europapolitik och tonat ned en del tidigare profilfrågor som det hårda motståndet mot kärnkraft.

Tidigare uppdrag har bland annat varit ombudsman för C i Norrbotten 1978-81 och sakkunnig i arbetsmarknadsdepartementet 1992-94.

TT/Ekot