"EU-makt över svensk lönesättning nu stoppad"

1:18 min

EU-länderna är på väg att anta en rad regler om ekonomisk styrning. Där har de svenska Socialdemokraterna hela tiden varit djupt kritiska till att EU, enligt S, skulle kunna få ett direkt inflytande över hur svenska löner sätts. Men nu finns nya skrivningar som innebär att Socialdemokraterna kan rösta ja till de sex lagförslag om ekonomisk styrning där lönedelen finns med.

– Vi kommer att rösta för de här sex olika lagförslagen, säger Marie Granlund, socialdemokratisk riksdagsledamot.

Vad är det i formuleringen som gör att ni nu kan svara ja?

– Det finns nu i formuleringen att lönebildning är en nationell fråga och det är det som vi har drivit hela tiden för det är faktiskt vi i Sverige som ska bestämma vilka löner vi ska ha.

Är detta verkligen en garanti?

– Jag hoppas verkligen att det här håller. Men säker kan man aldigt vara. Så här långt har vi kommit nu och det är väldigt mycket bättre än det var tidigare.

Vad tycker du skillnaden är jämfört med tidigare?

– Att det finns en större säkerhet, att det finns bättre text som garanterar det nationella bestämmandet över lönebildningen.

Marie Granlund och hela det ekonomiska paketet, som ska undvika och lindra nya ekonomiska kriser inom EU, behandlas både av EU:s finansministrar och av EU:s regeringschefer i Bryssel nästa vecka.

Svensk fackföreningsrörelse har tidigare varit djupt kritisk och mycket oroad över tidigare förslag som fanns om lönesättningen. Men alla de problemen är alltså nu eliminerade, enligt Socialdemokraternas sätt att se på saken.