Grekland

Nya regeringen under hård attack

1:32 min

Knappt hade den nya regeringen kommit på plats förrän kritiken från oppositionen inleddes. Det tyder på att långivarnas krav på samarbete över partigränserna inte kommer att uppfyllas.

En talesman från det största oppositionspartiet, Ny Demokratis anklagade premiärminister Giorgos Papandreou för att ha missat det historiska tillfället att bilda en koalitionsregering. I stället gör Papandreou bara en liten ansiktslyftning med i stort sett samma personer som hittills misslyckats att lösa landets problem, sade talesmannen.

Kommunistpartiet gick ut med ett pressmeddelande där man konstaterade att det nu bildats "ytterligare en farlig regering för det grekiska folket som tänker genomföra barbariska åtgärder mot folket".

Det extremnationalistiska Laos talar om "en missad chans att ta in experter i stället för bara politruker i regeringen".

Vänsterkaolationen Syriza talar om "början på en totalkollaps för det socialistiska Pasok-partiet".

Mycket är naturligtvis retorik inför den kommande förtroendeomröstningen, där debatten inleds på söndag. Men det ger ändå en föraning om att oppositionen inte tänker gå med på regeringens sparprogram i slutändan.

Långivarna har i stort sett krävt samarbete över partigränserna, eller i alla fall en klar politisk majoritet som ställer sig bakom sparpaketet.

Varken Internationella valutafonden, EU-kommissionen eller den Europeiska centralbanken vill hamna i ett läge, där Pasok-regeringen faller och ersätts av en ny, som inte tänker fullfölja de åtaganden som gjorts tidigare. För det är fortfarande långt i från säkert att dagens nya ombildade regering blir långlivad.