Eskilstuna

Eskilstuna centrum för illegal försäljning av betal-TV

1:08 min

Ett stort tillslag med vad åklagaren tror kan bli den största razzian mot ett så kallat cardcharing-nätverk gjordes förra veckan. Det handlar om försäljning av koder för att man ska kunna se på betalTV-sändningar, med centrum i Eskilstuna, men med förgreningar i Afrika och Europa.

– Vi har preliminära uppgifter på att det är över 3000 kunder som har haft tillgång till betal-TV genom det här nätverket, säger Henrik Rasmusson som är upphovsrättsåklagare.

I Razzian förhördes 6 personer i Eskilstuna och i Skärholmen och Henrik Rasmusson säger att flera erkände att dom hade varit med i försäljningen av coderna, som används för att kunna se på betal tv sändningar.

– Vi har uppgifter om att man har sålt själva abonnemanget för mellan 1000 och 1500 kronor per år. Enligt de uppgifter vi har så har det pågått i knappt två år. Och med över tretusen kunder så blir det ganska avsevärda belopp, säger Henrik Rasmusson.

Flera cardsharingservrar, Dreamboxar och 50 000 i kontanter togs i razzian. Navet har varit Sverige men köparna har funnits i både Afrika och Europa.

– Det är ovanligt. Det är första gången vi har behövt använda oss av rättslig hjälp från andra länder för att spåra nätverket, säger Rasmusson.

Lars-Peter Hielle
lars-peter.hielle@sr.se