Reinfeldt: "Hon var grunden i regeringen"

2:01 min

Centerledaren Maud Olofsson avgår efter drygt tio år som partiordförande vid partistämman i september i Åre. Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterar Maud Olofssons beslut med att hon var en av grundstenarna i regeringen.

– Redan efter valet 2010 kände jag ganska tydligt att det var min sista valrörelse. Jag har nu genomfört tre valrörelser och det är tuffa saker. Jag kände då att jag inte var beredd att ladda inför en fjärde valrörelse.

Maud Olofsson säger ändå att hon gärna sitter kvar som närings- och energiminister, men att det blir upp till den nya partiledaren att avgöra om det är lämpligt.

Statsminsiter Fredrik Reinfeldt kommenterar Maud Olofssons besked.

– Hon har gjort en mycket viktig förnyelse av Centerpartiet. Hon har skapat en trygg, borgerlig hemvist för Centerpartiet. Hon har varit helt avgörande för utvecklingen av alliansen och därmed grunden för den svenska regeringen.

Maud Olofssons avgång kommer efter en lång tids påtryckningar inom partiet. Flera har öppet krävt hennes avgång. Tillexempel riksdagsledamoten Fredrik Federley och förre CUF-ordförande Magnus Andersson. Valanalysen efter valet i höstas där Centerpartiet tappade mest röster av alla riksdagspartier var mycket hård.

Maud Olofsson anklagades bland annat för att inte ha delegerat uppgifter, inte kommunicerat med partiet vad som hände i regeringssamarbetet och att Centern haft stora brister i sin organisation.

Detta ledde till att partiet beslutat ha en extra partistämma om nya idéer nästa år.

Frågan är varför Maud Olofsson inte berättat tidigare att hon skulle avgå?

– För att jag ville få igång förnyelsearbetet inom partiet. Jag är ingen som bara lämnar. Jag ville vara säker på att partiet gjorde ett omtag. Eftersom jag visste att jag skulle sluta så kunde jag vara lite tuffare i att driva på det. Jag kunde också skapa plattformar för nya unga människor i nästa generation. Och det har jag gjort nu så jag känner mig lugn och trygg och det känns bra att lämna över.