Klart med ny regering i Finland

2:07 min

Efter två månader av förhandlingar är de sex partierna nu överens om formuleringarna i regeringsprogram, meddelade Finlands blivande statsminister, Jyrki Katainen, i samband med en presskonferens på fredagen.

– Förhandlingarna är äntligen över, vi är klara att bilda regering, sa Finlands blivande statsminister, Jyrki Katainen vid kvällens presskonferens i Ständerhuset i Helsingfors.

Finland har inte som Sverige blockpolitik med höger och vänster. Tvärtom fick alla partier som ville vara med i regeringen.

Sannfinländarna, som blev tredje största parti vid valet, hoppade av två gånger. Sannfinländarna har motsatt sig att Finland stöder de krisdrabbade länderna Grekland och Portugal ekonomiskt genom EU.

Valet stora förlorare centerpartiet gjorde sitt sämsta val någonsin och valde att stå utanför regeringen den här gången.

Övriga partier bildade en sexpartiregering med konservativa Samlingspartiet, Socialdemokraterna, Vänsterförbundet, De gröna, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna.

Samlingspartiet får statsministerposten, socialdemokraterna får finansministerposten och utrikesministerposten. Svenska folkpartiet får utse både justitieminister och försvarsminister.

I regeringsprogrammet fick alla fick sitt: skatterna höjdes för att värna välfärdsstaten, men inte skatten på arbete, vilket moderata samlingspartiet var emot.

Regeringsprogrammet handlar till stor del om att sätta stopp för Sannfinländarna och deras karismatiske partiledare Timo Soini, menar den finlandssvenske statsvetaren Ann-Cathrine Jungar, docent vid Södertörns högskola i Stockholm.

– Under valkampanjen var det mycket prat om att det finns 700 000 finländare som lever under den så kallade fattighetsgränsen. Här vill alla partier betona att nu ska det satsas på den nordiska välfärdsstaten och de sociala klyftorna ska minska. Det är ett sätt att mota Timo Soini i grind och hans tal om orättvisa och sociala ojämlikheter, säger Ann-Cathrine Jungard.