Nytt tyskt cyberförsvar mot hacker-attacker

1:27 min

I Tyskland invigdes under veckan ett nationellt cyberförsvarscentrum som är tänkt att motarbeta hackers och andra som vill komma åt känslig information eller störa infrastruktur som är viktig i samhället.

Virtuella attacker av de slag som centret ska motverka blir allt vanligare, enligt Tysklands inrikesminister Hans-Peter Friedrich.

– Faran blir större för var vecka, allt från den organiserade kriminaliteten till hackare som bara vill visa vad de kan attackerar oss, sa Friedrich till den tyska TV-kanalen WDR när han invigde cyberförsvarscentret i Bonn.

Fyra till fem gånger om dagen försöker någon spionera på den tyska regeringens interna nätverk. Det nya cyberförsvarscentret ska inte bara hjälpa statliga institutioner och myndigheter utan även näringslivet.

Många av dem som idag står för den samhälleliga infrastrukturen är privata aktörer som el- och vattenbolag och banker.

Det handlar även om att skydda det för Tyskland så viktiga näringslivet. Många små och medelstora företag sitter på stor tekniks kompetens men de är dåligt skyddade mot industrispionage.

Att hitta de skyldiga bakom cyberattackerna kommer att vara svårt, om inte omöjligt, det vet också experterna på det nyinrättade försvarscentret.

Även om det oftast går att se från vilken region i världen angreppet kommer, allt som oftast Kina, är steget till att identifiera vilka individer eller organisationer som ligger bakom, är mycket långt även i denna digitala tidsålder.