Tuffare för interner efter ökade knarkkontroller

1:55 min

Narkotikan fortsätter att minska bland dem som sitter i fängelse, enligt Kriminalvården. Men de ökade kontrollerna som fått bort narkotikan har samtidigt gjort tillvaron tuffare för de intagna, säger Love Blom som arbetar för Kriminellas Revansch i Samhället.

– Jag kan ge Kriminalvården credit för att de har ökat visiteringar och sådant, säger Love Blom vid KRIS, Kriminellas Revansch i Samhället.

Hur påverkar de ökade kontrollerna de intagna?

– Det är ju mycket kränkningar av personlig integritet och bostadsrum och det gör att tillvaron som redan är kränkande blir förstärkt. Jag tror att klimatet har blivit mycket sämre på ett sätt därigenom.

Enligt den nationella screening med drogtester som Kriminalvården genomförde på landets anstalter i våras hade nio av runt 700 testade personer spår av narkotika i urinen. Det är tredje gången på ett år som Kriminalvården gjort en sådan här undersökning, och resultatet nu visar på de lägsta nivåerna av narkotika hittills, något kriminalvårdens säkerhetschef Christer Isaksson är nöjd med.

– Man måste vara försiktig, men vår uppfattning är att vi förmodligen aldrig någonsin haft så lite narkotika som vi har på svenska fängelser i dag, säger han.

På de anstalter som har högst säkerhetsklassning hittades inga positiva prover alls. Det gäller till exempel Kumla-anstalten, där Kenneth Gustafsson är kriminalvårdschef. Enligt honom är just ökade kontroller, till exempel av besökare och med narkotikahundar inne på anstalterna en del av förklaringen. Och även om det här kan upplevas som integritetskränkande av vissa så är det befogat, enligt honom.

– Integritetskränkande kan det säkert upplevas som, men alternativet är att vi slutar med det här och då kommer vi att ha en massa droger inne igen och då får man helt andra typer av problem i stället när folk är påverkade av droger och kan göra både det ena och det andra, och skuldsituationer och hotsituationer, säger Kenneth Gustafsson.