Ohly: "Socialdemokraterna är taktiska"

Socialdemokraterna och miljöpartiet anordnar i helgen ett gemensamt seminarium. Trots att vänsterpartiet lämnas utanför säger partiledaren Lars Ohly att han inte är oroad. Han tror att socialdemokraterna gör det här mest för att hålla miljöpartiet på gott humör.

– Vi känner inte att det är någon större fara å färde. Socialdemokraterna är ju beroende av miljöpartiet för att kunna behålla sin regeringsställning, liksom de är beroende av oss. Men miljöpartiet har ju ställt krav på större samarbete, kanske till och med regeringsmedverkan. Då är det naturligt för socialdemokraterna att försöka hålla dem på gott humör, säger Lars Ohly.

”Det handlar om taktik”
Vänsterpartiledaren Lars Ohly tror inte att socialdemokraterna menar så mycket med helgens seminarium med miljöpartiet om ett fördjupat samarbete. Han tror att det handlar om taktik.

Under hösten ska ju de tre partierna presentera sina utvärderingar av hur samarbetet och förhandlingarna om statens budget fungerat sedan valet 2002.

Miljöpartisterna har redan sagt att de är missnöjda och att de vill sitta i regeringen. Då skulle seminariet i helgen på arbetarrörelsens kursgård i Bommersvik göra miljöpartisterna, som Lars Ohly sa, på bättre humör.

Stjernkvist har annan förklaring
Men socialdemokraternas partisekreterare Lars Stjernkvist har en annan förklaring till varför inte vänsterpartiet får vara med i helgen.

Partiets oförmåga att göra upp med kommunismen gör en diskussion ointressant.

– På deras senaste kongress var det tydligt att det levde kvar mer än vad den gjort tidigare år. Däremot kan man göra upp om dagspolitiska frågor där man har gemensam uppfattning. Men det är klart att den ideologiska debatten känns inte så spänstig, och väcker ingen större nyfikenhet, det måste jag erkänna, säger Lars Stjernkvist.

Kan komma att begära misstroendeförklaring
Men skulle det vara så att helgens seminarium skulle leda till att miljöpartiet får några ministerposter i regeringen, ja då skulle vänsterpartiet och Lars Ohly begära en misstroendeförklaring i riksdagen och fälla regeringen.

Han menar att vänsterpartiet inte har något att förlora på det.

– Det är inte enkelt att fälla en regering, och det är ingenting man tar till som ett tomt hot. Vi ska inte leka med det parlamentariska systemet. Men det är socialdemokraterna och miljöpartiet som närmar sig det, att man håller på att skapa en situation där man inte kan regera Sverige. Men jag är övertygad om att det inte kommer leda till någonting sådant, säger vänsterpartiledaren Lars Ohly.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se