Många av IF Metalls medlemmar utan a-kassa

2:19 min

33 000 av IF Metalls medlemmar är i dag arbetslösa. 28 000 av dem har gått utan arbete i över sex månader och är alltså långtidsarbetslösa. Bara var tredje av dem får ersättning från a-kassan.

Dessa dystra siffror presenterade Metalls ordförande, Stefan Löfven, på förbundets kongress i dag.

– Det är färre och färre som får ersättning. Och det är långt ifrån de 80 procent i ersättning som många tror. Det är snarare 50-55 procent, säger Stefan Löfven.

Det är ett fackförbund hårt pressat av arbetslöshet som håller kongress på Stockholmsmässan i Älvsjö den här helgen. ´

Cirka 12 procent av IF Metalls medlemmar är arbetslösa, och de allra flesta av dem, 28 000 av totalt 33 000 är långtidsarbetslösa.

Det innebär också att allt fler förlorar sin ersättning från a-kassan. Just nu är det ungefär en tredjedel, eller drygt 13 000 medlemmar som har rätt till a-kassa, men ytterligare 6 000 utförsäkras inom en nära framtid. Aldrig tidigare har så stor andel utförsäkrats under perioder med hög arbetslöshet.

– Nej, det törs jag nog säga att det inte har varit, utan det är ju en följd av den försämring som genomförts sedan Alliansregeringen tillträdde. Och det är katastrof för individen, men det är också så att samhället får svårare att komma igång. Om allt färre får en inkomst att handla för så är det oerhört svårt att hålla uppe en konsumtion. Så det här är ett stort samhällsproblem och det är viktigt för alla som är i arbete att förstå att arbetslöshetsförsäkringen är viktig för oss alla, säger Stefan Löfven.

Men det viktigaste är förstås att Metalls arbetslösa medlemmar kommer tillbaka ut på arbetsmarknaden. Det borde de ha goda chanser att lyckas med just nu.

Stefan Löfven har själv, under resor runt om i landet, kunnat konstatera att arbetsgivarna ropar efter utbildad arbetskraft. Men utbildningsplatserna har också dragits ner.

– Vi hade förut, ungefär, per utbildningsplats 30 personer. Nu är det över 100 personer per utbildningsplats. Så när arbetslösheten drog i väg för oss, då minskade man på utbildningen. Det är det vi märker nu, säger Stefan Löfven.

Facket har, tillsammans med arbetsförmedling och arbetsgivare ordnat med egen utbildning eller praktik, på olika platser i landet.

Men ytterst är detta en uppgift och ett ansvar för staten, anser IF Metalls ordförande.

– Det ska vara en arbetsmarknadsutbildning. Alltså, det är staten som är ansvarig för att se till att ordna yrkesutbildning. Det här är investeringar för det svenska samhället. Att inte låta folk vara i arbete, det är ju fullständigt vansinne. Här pratar man från regeringens sida om en arbetslinje, säger Stefan Löfven.