Grekland måste övertyga Eurogruppen

1:21 min

Samtidigt som protesterna i Grekland avlöser varandra och den politiska debatten går het i parlamentet i Aten ska Greklands nyutnämnde finansminister försöka övertyga kollegorna i Eurogruppen att betala ut mer pengar till det konkurshotade landet.

Den grekiska ekonomins hopp vilar i kväll i händerna på Euroländernas finansministrar. Och de gillar inte den politiska oredan i Aten.

Men finansministrarna är inte heller själva eniga om hur krisen i Grekland ska hanteras. Ändå krävs snabba beslut i Luxemburg, annars hotar ännu värre oreda.

Mest akut för Grekland är att få stöd för nästa planerade utbetalning på 12 miljarder euro från EU och IMF för att landet överhuvudtaget ska hålla sig flytande ett tag till.

Men ingen tror att de pengarna kommer räcka långt.

Därför har redan ett nytt räddningspaket på 110 miljarder Euro planerats, men oredan i Grekland och oenigheten mellan Euroländerna om hur det paketet ska utformas har fått IMF att tveka till paketen.

Tyskland har krävt att banker och andra privata långivare måste ta sin del av smällen, medan Frankrike och Europeiska centralbanken bland andra har krävt att eventuella privata åtaganden måste vara frivilliga, för att inte skapa ännu mer finansiellt kaos.

Häromdagen backade Tysklands förbundskansler Angela Merkel dock något i sina krav och EU:s finanskommissionär Olli Rehn har sagt att han är övertygad om att finansministrarna verkligen ska kunna enas på mötet i Luxemburg.

Ett beslut om det nya mer långsiktiga räddningspaketet väntas först på nästa Eurogruppsmöte den 11 juli.