Ännu ett stålbad väntar Grekland

2:11 min

Inne på tredje året av recession och med rekordhög arbetslöshet pressar nu Greklands regering på för ännu ett stålbad.

Förräderi, tycker demonstranter på Syntagmatorget i centrala Aten.

– Det går inte att göra på så många andra sätt. Vi har öppnat dörren till ett mögligt hus. Nu måste vi sanera innan vi kan måla om. Det går inte att slarva och måla över, säger Giorgos Markakis, rådgivare till Greklands premiärminister Giorgos Papandreou.

Statsbudgeten ska stramas åt med 28 miljarder euro på fem år, varav en fjärdedel redan i år. Och så ska det säljas statlig egendom för 50 miljarder euro.

Annars blir det inget mer stöd utifrån, var samtidigt det bistra besked som Papandreou på söndagen försökte förankra i ett anförande i parlamentet i Aten.

Han deltog där i inledningen av en två dygn lång debatt inför en förtroendeomröstning, där hans egen regeringsduglighet ska bedömas. Omröstningen är planerad till på tisdag kväll.

Papandreous ambition är att försöka parera för åtstramningarnas negativa effekter på de allra fattigaste.

Men på Syntagmatorget, där parlamentet ligger, lade de flesta dövörat till. Där laddar man i stället upp för en ännu ett stort protestmöte.

– Regeringen är hundra procent förrädare. De gör helt fel. Men det är inte nog med det. De vet att det är fel, men fortsätter ändå, säger Thanos Varsamas, en 35-årig ingenjör från Aten.

Han är en av de 47,5 procent av grekerna som enligt en opinionsmätning publicerad i grekisk press på söndagen säger nej till mer besparingar och kräver nyval.

Rörelsen 300 greker, som vill reformera konstitutionen och skapa ett mer folkligt styre med folkomröstningar, skapades i slutet av maj. De har arrangerat protester på Syntagmatorget varje dag sedan dess.

– Vi måste noga gå igenom hur stor del av lånen som är olagliga. Det är merparten. Det har pågått sedan 70-talet, säger Panos Theodoridis, en av rörelsens tio grundare, om det grekiska skuldberget på totalt 340 miljarder euro.

– Merparten av pengarna har ju gått rakt ned i fickan på politiker, byråkrater och deras vänner i näringslivet. Det ska inte Grekland betala för.

Anställda på det statliga kraftbolaget PPC hotade med två dygns strejk i protest mot utförsäljningsplanerna. Det befaras ge stora strömavbrott i landet.

De flesta räknar dock med att Papandreous nya kabinett ska klara sig. På premiärministerns kansli oroar man sig främst för hur folket ska ta emot nästa åtstramningspaket, som parlamentet ska rösta om i slutet av juni. Och förstås för detaljerna i de nya lånevillkoren från Berlin, Washington och Bryssel.

Joakim Goksör/TT