Lån för förstörd palestinsk utrustning efterskänks

1:09 min

Regeringen efterskänker ett lån på 182 miljoner till ett biståndsprojekt på palestinska Gazaremsan. Pengarna gick till ett kraftverk i Gaza som Israel förstört.

1999 lånade Sverige ut pengar till bygget av elkraftverk på Gazaremsan. Sedan har Israels försvarsmakt förstört delar av kraftverket i flera omgångar och nu går det inte att använda. Därmed generar kraftverket inga inkomster att betala lånet med.

Biståndsminister Gunilla Karlsson besöker Gazaremsan under måndagen och passar då på att efterskänka det stora lånet.

– Jag tycker inte att palestinierna ska betala en skuld för något som förstörts av något annat. Då tycker jag att biståndet får betala dubbelt istället för att låta palestinierna betala dubbelt, säger biståndsminister Gunilla Karlsson.

Palestinierna har bett om att få slippa betala tillbaka lånet. Något som Gunilla Karlsson tycker är rimligt.

En hel del av pengarna har förvisso redan kommit tillbaka till Sverige då palestinierna köpt elkraftsutrustning från svenska företag.

Gunilla Karlsson säger att det egentligen är det staten Israel som borde betala.

– Jag har noga undersökt om det är möjligt att återkräva förstörda installationer, humanitär hjälp som bli fördyrad och så vidare. Men vi har ingått avtal med palestinierna så det är palestinierna som ska driva rättsliga processer, inte Sverige.