EU

EU drar åt tumskruvarna på krisande Grekland

1:43 min

Euroländernas väntade beslut om en ny, viktig låneutbetalning till grekerna skjuts upp. Orsaken är att de vill avvakta beslutet tills den grekiska regeringen har fått ett brett politiskt stöd för de impopulära besparingarna.

Jean-Claude Juncker kan inte tänka sig att euroländerna finansierar Greklands skuld innan man vet om det grekiska parlamentet kommer fälla regeringens förslag om bland annat tuffa skattehöjningar och privatiseringar.

Euroländernas finansministrar beslutade därför sent i natt att vrida åt tumskruvarna ytterligare på Grekland.

Landet behöver akut den femte utbetalningen av det nödlån som euroländerna och valutafonden IMF lovade för drygt ett år sedan.

Den här gången handlar det om 12 miljarder euro, ungefär 110 miljarder kronor, pengar som är nödvändiga snabbt för att Grekland ska kunna undvika statsbankrutt.

I förra veckan sa EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn att beslutet om att betala ut pengarna skulle komma vid eurogruppens möte, som började igår och avslutas i dag, men så blir det alltså inte.

Jean-Claude Juncker och hans kollegor i eurogruppen kräver att den grekiska oppositionen först ändrar sig och ställer sig bakom det impopulära sparpaketet.

"Givet längden, omfattningen och formen för de nödvändiga reformerna i Grekland är nationell enighet en förutsättning för att lyckas", skriver eurogruppen i ett uttalande i natt.

Om de grekiska reformerna får brett politiskt stöd i Aten lovar eurogruppens finansministrar att återkomma till frågan om den här femte låneutbetalningen i början av juli.