Sápmi

Jätteballong ska hjälpa oss förstå universum

1:34 min

Efter midsommar ska ballongen Pathfinder skickas upp på 40 kilometers höjd i en bana runt Nordpolen. Med på färden är ett teleskop som ska öka vår förståelse för universum.

Projektet Pogolite är det hittills största svenskledda ballongprojektet. Ballongen har en diameter som två Globen och med på färden finns ett teleskop som ska fånga upp osynlig kosmisk röntgenstrålning.

På Esrange i Kiruna förebereder professor och projektledare Mark Pearce från KTH i Stockholm och hans team ballongen. Vilka resultat som är att vänta vet han inte, eftersom ingen gjort den här typen av mätningar förr.

- Vi vet inte vad vi kommer att hitta. Det är det som är roligt och spännande i den här forskningen, säger Mark Pearce som tycker att forskningen är viktig. Det ökar vår förståelse för universum och de processer som sker i universum.

Teknikerna jobbar för fullt med att färdigställa nyttolasten, det vill säga teleskopet. Men den enorma ballongen, som när den rullas ut mäter trehundra meter och fylls med 6500 kubikmeter helium, ligger fint ihoprullad i en trälåda.

- När man en gång tagit fram ballongen och lagt ut den, så kan man inte stoppa tillbaka den. Och då är det kört så att säga för ballongen, säger Tomas Hedqvist, som är operativ ledare på Esrange. Han påpekar att det därför är viktigt att det är en bra dag att skicka upp den.

Efter att ballongen Pathfinder nått sin maxhöjd på 40 kilometer ska den följa västanvinden mot Kanada och under femton dygn samla in data till Mark Pearces forskarteam.

Tomas Hedqvist hoppas att Mark får den data han behöver.

- Det är ju en jungfruflygning, en Pogolite, alltså en lättversion av ett instrument som man vill bygga med fler mätpunkter på.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio