Ringholm håller tyst om flygkostnader

Finansminister Bosse Ringholms omdiskuterade flygresa från Portugal före midsommar kostade skattebetalarna 150 000 kronor, och inte 75 000 kronor som det tidigare sagts. Bosse Ringholm vill fortfarande själv inte svara på några som helst frågor i ärendet.

Ringholm reste med regeringens jetplan från Fotbolls-EM i Portugal till LO-kongressen i Stockholm.

Finansminister Bosse Ringholms pressekreterare Eva Rosengren, som själv var med på Portugalresan, berättade efter hemresan med regeringsplanet att finansministern använde det extra insatta flygplanet för att han hade bråttom hem till LO-kongressen. Han ville vara med om invigningen, men något anförande där, det höll han inte, berättade hon.

– Nej, det gjorde han inte. Men han blev hälsad välkommen speciellt av Wanja Lundby-Wedin som uppskattade att han var där, säger Bosse Ringholms pressekreterare Eva Rosengren.

När det står klart att Bosse Ringholms flygresa med regeringsplanet till LO-kongressen kostade 150 000 kronor och inte 75 000 kronor som tidigare sagts, då vill finansministern fortfarande inte svara på Ekots frågor om det är en rimlig kostnad av skattepengar för att han ska bli hälsad välkommen på en facklig kongress.

Han skickar i stället ut Maja Fröman, politisk sakkunnig och vikarierande pressekreterare på finansdepartementet, och hon säger så här.

– Du ville ha en intervju med Bosse Ringholm och det avböjer han och du ville veta varför?

Ja.

– Då säger han att han har följt regelverket och inget nytt att tillföra, säger Maja Fröman.

Han har inte svarat på frågan om det var värt 150 000 kronor av skattebetalarnas pengar att flyga från Portugal till LO-kongressen för att bli hälsad välkommen.

– Den uppgiften som ni förmedlade tidigare var att det kostade 75 000 kronor. Sedan är det ingen som har hävdat att det är regeringskansliet som betalar självkostnadspris för statsflyget, utan det finns ytterligare kostnader.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se