700 sjuka nekas helt ersättning

2:24 min

Minst 700 av dem som har utförsäkrats från sjukförsäkringen faller rätt igenom samhällets skyddsnät och får ingen hjälp alls, även om de är för sjuka för att arbeta.

Ann Reijhell är en av dem som har fallit igenom skyddsnätet. Trots att hennes läkare säger att hon helt saknar arbetsförmåga får hon sedan den 21 mars ingen ersättning, varken från Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen.

– Sedan dess har jag inte fått några pengar eftersom jag inte är berättigad sjukpenning och jag har ju inte stått till arbetsmarknadens förfogande, säger hon till Ekot.

Den som utförsäkras från sjukförsäkringen ska flyttas över till Arbetsförmedlingen för en introduktion på tre månader. Då görs en bedömning av personens arbetsförmåga.

När tre månader har gått kan den som fortfarande är sjuk få sjukpenning igen, åtminstone den som har arbetat tidigare och har en sjukpenninggrundande inkomst. Den som klarar ett program på Arbetsförmedlingen kan i stället fortsätta där.

Ann Reijhell som i många år haft en svår utmattningsdepression är inte välkommen någonstans. Försäkringskassan nekar henne sjukpenning, trots att hon blev så dålig bara av att göra testerna hos Arbetsförmedlingen att hon aldrig ens kunde genomföra dem. Ann Reijhell kraschade psykiskt när hon förstod att det som hon har jobbat med i åratal som kundmottagare på ett bilföretag, nu var helt obegripligt för henne.

– Återigen får du ju bekräftelse på att du är värdelös och inte kan göra rätt för dig i samhället. Man vill ju jobba och göra rätt för sig, säger Ann.

Enligt läkarna är arbete otänkbart för Ann som hon mår nu. Hennes handläggare på Arbetsförmedlingen har gjort samma bedömning. "Tyvärr är du inte den enda som har hamnat i denna situation" skriver handläggaren i ett brev till Ann Reijhell som Ekot har tagit del av.

Enligt socialförsäkringsminister Ulf Kristersson pågår ett arbete för att minska risken för att människor faller mellan stolarna. I övrigt vill han inte lämna några kommentarer. Försäkringsdirektör Svante Borg bekräftar att det finns de som inte får någon ersättning alls. Men han vet inte riktigt hur många de är.

– Det jag kan bekräfta att av den grupp som lämnade sjukförsäkringen efter övergångsreglerna 2009, så är det ungefär 700 stycken som har hamnat i den här sitsen, säger han.

Till och med februari månad i år hade drygt 44 000 utförsäkrats från sjukförsäkringen.

På tisdag ska sjukförsäkringen debatteras i riksdagen.

De rödgröna partierna och Sverigedemokraterna kräver bland annat att de såkallade nollklassade ska få tillbaka sin tidigare ersättning. Det handlar om de som inte har någon sjukpenninggrundande inkomst, oftast för att de aldrig har kommit in på arbetsmarknaden.