Pappa var som en spion

29 min

Pappa Einar var en tystlåten man. Det enda han sa var att han alla år jobbade som vaktmästare på FRA i Sverige. Mamma Aili Emilia teg också som muren, om hon ens visste något för egen del.
En väl dold familjehemlighet visade sig genom Pertti Hänninens egen släktforskning.

 

Pappa Einar var en tystlåten man. Det enda han sa var att han jobbade alla år som vaktmästare på Försvarets Radioanstalt i Sverige (FRA) fram till sin död år 1988.  Mamma Aili Emilia teg också som muren, om hon ens visste något för egen del.
-Man ska inte rota i sånt här, upprepade hon hela tiden när Pertti frågade.
En väl dold familjehemlighet visade sig efter en tid av Perttis släktforskning.
Pappan var finsk spion och signalspanare och stred mot dåvarande Sovjetunionen som hotade invadera hela Finland under slutskedet av andra världskriget.

Författaren och journalisten Johanna Parikka Altenstedt (bilden till hö), som nyligen kommit med boken "Operation Stella Polaris - signalspanare på flykt" beskriver sig själv som hela Finlands egen släktforskare. Hon har funnit och berättar en historia som få känner till, bl.a. att finsk underrättelsetjänst och signalspaning var absolut världsbäst. En verksamhet som drevs av en handfull män som i hemlighet t.o.m. inför sina egna familjer, visste och kunde allt om dechiffrering och tolkning av kodade meddelanden.
-En bidragande orsak till att Finland klarade sig förhållandevis väl mot Stalins röda armé, berättar Johanna Parikka Altenstedt.

-Detta är en riktig nordisk spionhistoria helt i klass med nåt påhittat Hollywooddrama fast på riktigt.
Finsk TV har förstått, dom gör en dokumentärserie om Stella Polaris till hösten. 
Adressen till Stella Polaris egen hemsida: www.stellapolaris.net  … och allt började med att Pertti Hänninen ville ta reda på vem hans pappa, tidigare  vaktmästaren på FRA, egentligen var.

Ett program av Christer Söderqvist i Tendens sommarserie: Rötter