
Dålig kontroll av uppehållstillstånd till studenter
Det är dålig kontroll av dem som får uppehållstillstånd för att studera i Sverige, och mycket tyder på att tusentals personer per år aldrig dyker upp vid en högskola.
Någon överblick på vad de som kommer för att studera faktiskt gör i Sverige finns inte idag, medger Migrationsverket.
– Nej, tyvärr är det ju så. Vi har inte haft det ansvaret och ingen annan myndighet har heller haft det ansvaret, säger Sten Alstander på Migrationsverket.
De senaste åren har runt 15 000 personer årligen fått ettåriga uppehållstillstånd för att plugga i Sverige.
För att få uppehållstillstånd har det fram tills nu bara krävts ett antagningsbesked, en mindre ansökningsavgift på 1 000 kronor och bevis på att man har tillräckligt med pengar för att klara sig i Sverige under studietiden.
En enkel process, enligt Sohail Safdar som leder den pakistanska studentföreningen i Stockholm. Han har inte hört talas om att någon skulle ha problem:
– De blir enkelt antagna, får enkelt visum och får aldrig problem med Migrationsverket, säger Sohail Safdar.
Frågan är vad som händer sedan. Enligt stickprov som Gränspolisen gjort på flera hundra personer som kommit till Sverige som studenter visar att runt var tredje aldrig dök upp på någon skola. När Migrationsverket undersökte saken för sju år sedan blev resultatet liknande: Bara tre av fyra inresande studenter studerade.
Det här är en trend som syns också i resten av Europa, enligt Michal Parzyszek på Frontex, EU:s gränskontrollorgan.
– Antagandet är att dessa gör något helt annat, att de arbetar snarare än studera, säger Michal Parzyszek.
Från och med i höst ska systemet med studieavgifter börja gälla i Sverige för utländska studenter. Då ska högskolorna för första gången också bli tvungna att anmäla studenter som inte kommer till skolan till Migrationsverket, som då ska kunna återkalla uppehållstillstånden.
Kravet på hur mycket av studierna som ska klaras av kommer vara detsamma som i dag. Tio veckor på ett år räcker.
– Kravet är lågt. Men det utgår från ett domstolsbeslut som kom, så vi måste följa det, säger Sten Alstander på Migrationsverket.