Turkiet förbereder sig för ännu fler flyktingar

1:50 min

Turkiet förbereder sig nu för att ta emot ännu större flyktingströmmar från Syrien. Redan finns mer än 10 000 syrier i tältläger nära gränsen, men ännu fler väntas komma, och de turkiska myndigheterna bygger nya läger.

– Vi jobbade till midnatt igår men hann inte färdigt, säger vägarbetaren Sepetin Suco. Allt är förberett, till och med var tälten ska stå, och var lägrets sjukstuga ska vara.

En bit härifrån finns redan tusentals syriska flyktingar, tälten är inhägnade, och på stängslen runt lägret hänger Turkiets röd-vita flagga.

När grinden då och då öppnas tittar småpojkar, iklädda fotbollsklubben Barcelonas tröjor, ut.

Journalister får inte intervjua flyktingarna, men människor från byarna runt om släpps in för att hälsa på och dela ut kläder och mediciner.

– De har det svårt, men tack gode Gud att Turkiet kan hjälpa dem. I lägren finns allt, säger en kvinna som kommer ut genom gallergrinden.

Hon och många andra här i området har sitt ursprung i Syrien.

Den här delen av Turkiet har tidigare tillhört Syrien, och de flesta pratar arabiska.

Men ändå finns en kluven inställning till flyktingarna. Flera jag träffar kallar å ena sidan flyktingarna för bröder, å andra sidan undrar de hur många Turkiet ska kunna ta emot, och hur länge de kommer att stanna.

Muhammed Baahir, som är byäldste i en by nära gränsen, tror att flyktingarna blir kvar länge.

– De har det bättre här än i sitt land, och jag tror inte de kommer vilja återvända.

Turkiska myndigheter kallar flyktingarna för gäster, och säger att förhoppningen är att de snart ska kunna ta sig tillbaka hem.

Men många som flytt säger som en ung kille jag träffar:

– Så länge regimen i Syrien finns kvar finns ingen framtid där.