Greklands regering överlevde igen

2:26 min

Den grekiska regeringen överlevde nattens förtroendeomröstning i det grekiska parlamentet, efter tre dagars maratondebatt. Men det blev inget stöd från oppositionen som väntat.

Den nationella enighet som långivarna krävt finns alltså inte.

Besvikelsen var stor bland de cirka 7 000 demonstranter som följde förtroendeomröstningen utanför parlamentet vid Syntagmatorget.

– Jag känner mig besviken och förvirrad sa exempelvis Georgios, en av de unga demonstranterna.

– Alla känner sig nog förvirrade, även politikerna. Det är en dominoeffekt och nu ska vi alla få betala för det, sa Georgios strax efter att omröstningen blev klar, efter midnatt lokal tid.

– Jag är arg, sa Maria. De har vårt öde i sina händer nu.

– Det här är ingen demokrati, sa hennes pojkvän. De säger att vi har ätit upp pengarna, men det är inte sant, det är politikerna och deras barn som har gjort av med pengarna som vi nu alla ska behöva betala tillbaka.

Demonstranterna på Syntagmatorget i Aten följde omröstningen via högtalare där man direktrefererade hur de enskilda parlamentarikerna hade röstat. Mer än varannan ledamot röstade för regeringen, och varje gång följdes nyheten av burop.

I själva parlamentet var det också hätsk stämning från och till.

En timma innan omröstningen reste sig en rad oppositionsparlamentariker och tänkte lämna parlamentet efter ett bråk med talmannen.

De kom dock tillbaka och kunde vara med om omröstningen.

Men det var en omröstning och ny dramatik i Grekland, som knappast kom som goda nyheter för långivarna.

Regeringen överlevde visserligen, men det råder fortsatt oenighet bland de grekiska politikerna i en tid då långivarna kräver enighet för att säkerställa att sparpaketet verkligen kommer att genomföras.

Nästa vecka ska parlamentet återigen rösta, då om själva sparpaketet, och ny dramatik lär följa då.

Och nästan som vanligt avslutades demonstrationen med mera våld. Besvikna demonstranter började kasta flaskor mot kravallpolisen, som svarade med tårgas.