Beslut om sjukförsäkringen skjuts på framtiden

1:13 min

I riksdagen har förvirringen under dagen varit fullständig om vad som ska hända med oppositionens förslag på förändringar av sjukförsäkringen. En maktkamp mellan regeringspartierna och oppositionen har till slut landat i att riksdagsbehandlingen skjuts upp i en dryg vecka.

Tanken var att riksdagen i dag skulle ta ställning till de rödgröna partiernas förslag om ändringar i sjukförsäkringen, som Sverigedemokraterna stödjer. Men sent i går kväll utnyttjade regeringspartierna ett kryphål som ger dem rätt att skjuta beslutet på framtiden.

Det retade gallfeber på oppositionen som idag slog tillbaka genom att hitta ett annat kryphål som tvingar talmannen att samla riksdagen inom tio dagar, troligtvis fredag nästa vecka.

 Carina Moberg, som är gruppledare för Socialdemokraterna, försvarar sitt partis agerande:

 – Jag förstår att det kan vara komplicerat att hänga med i alla turer, men det finns en majoritet i Sveriges riksdag som är beredd att fatta ett beslut som förbättrar för människor som är sjuka och har utförsäkrats ur sjukförsäkringssystemet. Samtidigt finns det en minoritet som försöker fördröja detta beslut, säger hon.

Och Moderaternas Gunnar Axén försvarar sitt parti:

 – Medborgarna ska kunna förvänta sig att när riksdagen fattar beslut så vet vi vad vi fattar beslut om. Det vet vi inte i det här ärendet just nu, för det är så dåligt berett.