
Nya proteststrejker väntas i Aten
Sedan i natt står det klart att regeringen sitter kvar. De kommer att fortsätta arbetet med att genomföra ett nytt sparpaket för att undvika statsbankrutt. Men motståndet fortsätter och ny planeras nya proteststrejker.
Solen lyser på parlamentsbyggnaden, där premiärminister Papandreou i natt fick fortsatt förtroende för att fortsätta arbetet med ett av de hårdaste besparingsprogram som världen sett.
Jag såg i morse tankbilar spola bort resterna av nattens bränder under protesterna på gatorna framför parlamentet.
Men nu planerar de stora fackföreningarna nya protester. Enligt planerna, ska Grekland stå still i två dygn i början på nästa vecka, när parlamentet diskuterar det nya sparpaketet. Fackföreningarna har utlyst en 48 timmars generalstrejk.
– Det är en orättfärdig politik som dessutom kommer att kasta ut landet i en recession, sa generalsekreteraren för det största fackförbundet i en grekisk radiointervju i morse.
Papandreous förslag innebär att statens utgifter ska sänkas med motsvarande 280 miljarder kronor per år. Skatter ska höjas, statsanställda ska avskedas och Greklands myndighetsdjungel ska gallras.
Dessutom ska motsvarande 500 miljarder kronor hämtas hem genom försäljningar av statliga företag. Pengarna ska användas till att betala av statsskulden som i dag är sju gånger så hög: 3 400 miljarder kronor. Det motsvarar 150 procent av Greklands bruttonationalprodukt (BNP).
Om sparpaketet antas av parlamentet, har de övriga euroländerna och Internationella Valutafonden lovat att betala ut nästa portion av det räddningspaket som Grekland redan har fått. Det skulle undvika den statsbankrutt som hotar redan om några veckor.
Men det innebär bara att eurozonen har köpt sig lite mera tid.
I morse förklarade chefen för världens största obligationsfond, Pimco, att fonden räknar med att det är oundvikligt att Grekland kommer att tvingas ställa in sina betalningar. Det är sannolikt att en rad andra euroländer kommer att gå samma väg.