24 JUNI 2011

Semesterkläder – stråhattar, saronger och Ebbot Lundberg-kaftaner

Hur kommer sig att så många av oss – ofta oberoende av både ålder och yrke – sätter på oss shorts och sandaler och spänner fast en bananväska runt magen så fort semestern börjar? På stranden, som i storstaden. Varför klär vi oss idag så... tja, annorlunda, under sommaren? I säsongens sista STIL tar vi en titt på hur semestermodet egentligen har växt fram.

För vi har inte alltid klätt oss avvikande på semestern. Vi har till att börja med inte ens haft semester särskilt länge, den lagstadgade ledigheten infördes i Sverige först 1938. Men med ledighet och semester kom nya kläder, vilka faktiskt har kommit att prägla modet mer än vad vi kanske tror. De skyndade på utvecklingen av konfektion och har gett oss ledigare kläder rent generellt. Mer om det får vi höra. Just den här månaden är alla modetidningar fyllda med tips om ”semestermode”, som oftast är likställt med just strandliv. Det är stråhattar, saronger, baddräkter, sandaletter och solglasögon.

I programmet berättar vi om början till vår besatthet av stränder, och om hur vattenbrynet kom att ge möjlighet till ett mindre formellt, och friare, liv. Och till det nya modet baddräkter. Män började bära helskurna tvärrandiga baddräkter och fick därmed den manliga kroppen att hamna i strålkastarljuset på ett helt nytt sätt. Om det berättar vi mer. Vi har även undersökt den ljusa linnekostymen, som aldrig verkar gå ur modet.

Att resa för nöjes skull var länge bara förunnat de mest förmögna. Sedan kom tåget och bilen som möjliggjorde billigare resande för alla. Och med charterresorna öppnades hela världen och semestergarderoben fick nya inslag, som Hawaiiskjortor och kaftaner. Det är inte bara Yves Saint Laurent, Halston och Talitha Getty som populariserade just det plagget som kan dölja tusen synder under sin rikliga tygmängd. Ebbot Lundberg, frontfiguren i bandet Soundtrack of Our Lives, är en varm anhängare av plagget. Varför? Och vad bär han under? Det får vi också svar på.

Veckans gäst är Tonie Lewenhaupt, dräkthistoriker och författare till flera böcker om kläder, och dess historia. Den senaste heter ” Inte bara mode – samhället som modeskapare”.

Till sist vill vi önska alla lyssnare en härlig sommar och semester! Även STIL tar nu sommarlov, men återkommer den 26 augusti med nya program. Tack för oss, simma lugnt!