Ekonomisk kris

Spaniens sparpaket räcker inte menar IMF

1:45 min

Spanien måste spara betydligt mer och fortare i sina statliga utgifter för att få ordning på sina ekonomiska problem. Den varnar nu Internationella valutafonden för. I skuggan av krisen i Grekland fortsätter svårigheterna för andra euroländer, däribland Spanien.

Valutafonden berömmer den spanska regeringen för dess omfattande sparpaket, som varit tillräckliga för att hittills lugna finansmarknaden. Men detta räcker inte, varnar IMF. Reparationsarbetet går för långsamt och betydligt mer måste till för att inte Spanien ska stå inför ännu högre budgetunderskott än de nu 7-8 procent, och större arbetslöshet än drygt 21 procent  - och tillslut tvingas till nödlån.

Tuffare besparingar, en stabilare finanssektor och mer rörlighet på arbetsmarknaden är tre ingrepp som IMF vill se.

Men den socialistiske premiärministern Zapatero möter allt större motstånd. Flera av Spaniens autonoma regioner som har stora budgetunderskott, till exempel Katalonien, styrs inte längre sedan lokalvalet i maj av socialister utan av helt andra partier, som inte alls vill få några diktat från partimotståndare i Madrid och den spanske premiärministern Zapateros medarbetare.

Att luckra upp skyddet på arbetsmarknaden är också komplicerat. I många veckor har hundratusentals spanjorer varit ute i protester över besparingarna och försämringarna, som de anser att bankerna och de rika i landet borde kunna ta större ansvar för. Protestvågen är alls inte över, utan kommer förmodligen att ta ny fart i juli. Kortsiktigt finns det en risk att räntorna på Spaniens lån skjuter iväg. På längre sikt varnar IMF för att återhämtningen uteblir och att antalet arbetslösa fortsätter att vara miljontals.