Biografuppköp äventyrar filmavtal

Bonnierägda SF Bio köper Sandrews biografer i Sverige och skulle Konkurrensverket godkänna köpet får SF i princip monopol på bio i Sverige, med 80 procent av marknaden. Köpet äventyrar nu arbetet med det nya filmavtalet.

Börje Hansson är filmproducent på Freelance, som ligger bakom filmer som ”Grabben i graven bredvid”, ”Hip Hip Hora” och Kjell Sundvalls nya film ”Vinnare o förlorare”

– Ja, det gör det i allra högsta grad. Jag trodde att vi hade en lösning i början av veckan, det är jag inte säker på att vi inte längre har. Det blir i praktiken ingen konkurrens kvar, säger han.  

Filmavtal kan riskeras
Filmavtalet är det som i grunden finansierar svensk filmproduktion. I våras blev det storgräl mellan filmbolagen och SF Bio om avtalet och under flera månader las svensk filmproduktion på is. 

En arbetsgrupp skulle lösa upp problemen men genom SF Bios köp är nu avtalet hotat igen

– Det kanske jag bekymrar mig mest över är om det här kommer att påverka det här arbetet som nu pågår med att lägga en ny filmpolitik. Det kan man i värsta fall frukta, säger Åse Klevland, VD på Svenska Filminstitutet.

Brist på konkurrens
Genom köpet av Sandrews så kan en filmproducent i princip bara gå till SF för att få sin film visad. Den bristen på konkurrens går emot idén med filmavtalet, att svensk film ska kunna visas för så många som möjligt.

- Min bedömning är att konsumenten inte kommer att märka någon större skillnad, säger Jan Bernhardsson som är VD på SF Bio.

Men om den ene eller andra konkurrenten försvinner, blir det bättre eller sämre konkurrens då?

- Ja det säger ju sig självt, säger Jan Bernhardsson.

Jesper Lindau
jesper.lindau@sr.se