Tiotusentals amerikanska soldater åker hem

USA kommer att ta hem 33 000 soldater från Afghanistan fram till nästa sommar. Det sa landets president Barack Obama i natt svensk tid i ett direktsänt tal till nationen.

De senaste tio åren har USA trots sin stora statskuld och trots den ekonomiska krisen lagt ned en biljon dollar på krig.

 – Det är dags nu att börja investera i det amerikanska folket, sa president Obama när han på bästa sändningstid förklarade sin nya strategi för Afghanistan för väljarna.

Beskedet i natt har föregåtts av mycket spekulationer och innebär ett större tillbakadragande än vad försvarshögkvarteret Pentagon rekommenderat, men ett mindre än vad många väljare sannolikt önskat sig.

Enligt en opinionsundersökning i veckan vill 56 procent av amerikanerna att samtliga 100 000 amerikanska soldater i Afghanistan ska tas hem så fort som möjligt.

En åsikt som fler amerikanska politiker än president Obama har tagit intryck av.

Trots att många republikanska politiker av tradition är för en stark militär verkar det idag inte finnas någon republikansk presidentkandidat som inte är för ett snabbt tillbakadragande från Afghanistan.

President Obama passade också på att använda den kanske största PR-framgången under hans tid som president som argument för tillbakadragandet:

Hälften av al-qaidas ledarskikt är nu borta och tack vare vårt underrättelsearbete har vi kunnat döda Usama bin Ladin sa president Obama.