Saab

Saab har inte pengar till löner

För många av Saabs anställda väntar ett midsommarfirande med betydligt mindre pengar än man hade räknat med. Samtidigt arbetar företaget intensivt med att hitta en lösning som gör att lönerna kan betalas ut.

– Vi har informerat personalen och vi jobbar stenhårt med att hitta en lösning för att kunna betala ut lönerna, säger Eric Geers, Saabs informationsdirektör.

En tidpunkt vill han inte spekulera om, men säger att en lösning kan vara nära. Men samtidigt finns det inga garantier.

– När man förhandlar finns det alltid en risk att något händer så att affären inte kommer i hamn. Vi utgår nu från att vi kommer att lyckas, men man kan aldrig garantera, säger Eric Geers.

– Vi vet att vi långsiktigt har säkerställt, genom kinesiska investerare, 245 miljoner euro, mer än två miljarder kronor. Det som det handlar om nu är att vi måste säkerställa den kortsiktiga likviditet, säger Eric Geers.

Vad tänker du om de anställda som nu ska fira midsommar utan lön?

– Det är beklagligt, jag är själv anställd, jag vet hur det känns, säger han.

Trots att produktionen på Saab står stilla för att företaget inte har kunnat betala sina underleverantörer, har alla anställda hittills fått sina löner. Tills nu.

Flera anställda berättar för P4 Väst att det har kommit en lönespecifikation, och att pengarna skulla ha finnits på kontot idag, men det har inte kommit in någon lön.

Informationen om den uteblivna lönen nådde de Saabanställda via mejl imorse, enligt Sten M Larsson, vice ordförande i tjänstemannafacket Unionen.

– Alla anställda har fått reda på att pengarna är försenade säger, han till P4 Väst.

De uteblivna lönerna gäller just nu endast de som är anställda på produktionen och har de inte fått betalt på måndag så kommer det även gälla tjänstemännen inom Saab.

Enligt Sten M Larsson har tjänstemännen löneutbetalningsdag på måndag, men även de har fått besked om att deras löner kommer bli försenade.

De anställda på Saab Powertrain och Saab Parts har till skillnad från de anställd på Saab Automobile fått sina löner idag. Det beror enligt informationschef Gunilla Gustavs på att de officiellt är andra bolag.

I övrigt bekräftar Gunilla Gustavs att försäljningen av fabriksfastigheterna spelar stor roll i att få in kortsiktigt kapital för att betala lönerna. Diskussioner pågår fortfarande i den frågan.

Saabs informationsdirektör Eric Geers säger till SVT Västnytt att styrelseordförande Victor Muller är i USA för att hitta nya finansiella lösningar.

Eric Geers förklarar vidare att det inte är aktuellt att ansöka om konkurs för Saab eller rekonstruktion.

Gunilla Gustavs säger också att hon fått feedback från personalavdelningen under förmiddagen och de allra flesta anställda har reagerat lugnt på beskedet om utebliven lön, men hon säger också att det finns undantag.

I övrigt är personalavdelningen på Saab beredda med information och extra kunnig personal som de anställda kan prata med och ställa frågor till kring situationen. Men det rör sig inte om någon extrainsatt personal.

De anställda på Saab som inte får ut sina löner kan i värsta fall få hjälp av socialen. På Trollhättan stad säger man till Ekot att man tittar just nu på vad man kan göra, men ska en anställd som inte får lön få hjälp så förutsätter det att man inte har några besparingar alls.

Det handlar om småsummor man kan få ut på kort sikt, cirka 50 kronor per dag, så att man kan köpa mat för dagen.

– På kort sikt så får vi hjälpa till så att folk inte råkar illa ut under helgerna. Vi är skyldiga att se till att man får mat och annat, säger Paul Åkerlund, Trollhättans kommunalråd (S), till P4 Väst.

Hur långt framme är ni i ett krispaket?

– Man trycker inte bara på en knapp, utan det är en rad åtgärder och uppvaktningar och annat som ska till. Men vi får redovisa det när den tiden i så fall kommer, säger Paul Åkerlund.