Inga löner till Saabanställda

Saab kan inte betala ut löner till de anställda, enligt ett pressmeddelande från bolaget. Nu står företaget mellan konkurs och likvidation förklarar Ekots ekonomireporter.

Saabarbetaren Anneli Tåkvist: "Det känns för jävligt"

I morse fick de anställda på Saab det dystra beskedet att företaget inte längre kan betala ut lönerna till sina anställda. Saabs informationsansvariga hävdar att Saab inte visste något förrän sent i går kväll.

Fackförbundet IF Metall förhandlar nu med banker för att lösa medlemmarnas ekonomiska situation. Men det kan även bli aktuellt att facket begär företaget i konkurs.

– Det var sent i går som man insåg att man inte kommer att kunna betala ut lönerna. Vi har inte den lösningen på plats, säger Gunilla Gustavs.

Enligt informationsansvariga Gunilla Gustavs finns det i nuläget ingen lösning på hur Saab ska få in tillräckligt med pengar för att betala ut lönerna. Centralt på IF Metall som organiserar Saabs arbetare har avtalssekreterare Veli Pekka Säikäla kontaktat bankerna för att försöka få fram lån så att de Saab-anställda ska klara sina löpande utgifter.

– Eftersom folk inte får lön, men måste kunna försörja sig och betala hyra och annat går den lösningen ut på att helt enkelt kunna få lån för sådana saker, tills dess att pengarna kommer. För en dag kommer pengarna, säger Veli Pekka Säikäla.

Parallellt pågår en process där Metallmedlemmarna ska skicka betalningsuppmaningar till Saab för att få ut sina pengar.

Kan det bli aktuellt att söka Saab i konkurs?

– Det är en väg som finns där som vi hoppas inte ska ske.

Och på Saab hävdar Gunilla Gustavs att det pågår ett arbete för att få fram lönepengar.

– Det är olika initiativ som vi har på gång, inklusive fastighetsaffären, säger hon.

Aktiekursen för Saabs ägare, Swedish Automobile, rasar efter beskedet om att Saab inte kan betala ut löner till de anställda. Klockan halv tre på torsdagen hade aktien rasat med 35 procent.

Saabägaren Swedish Automobile hette tidigare Spyker Cars.