Goda tider för internetföretagen

Priserna på internetföretag är höga igen. Svenska Pricerunner kostade omkring 230 miljoner när det köptes av ett amerikanskt bolag.

En av företagets grundare, vd Kristoffer Arwin, förklarar varför ett företag som började göra vinst för bara 18 månader sedan, är värt så mycket.

– Det beror på tillväxttakten i våra intäkter och vår lönsamhet. Vår sektor är också attraktiv och potentiellt väldigt lönsam.

Jämför priser
Pricerunner gör alltså prisjämförelser, främst genom att samla in priser hos Internetföretag. Men man har också anställda som samlar in priser i vanliga butiker. Intäkterna kommer från annonsörer.

De stora marknaderna är Sverige, här är man störst av prisjämförarna, och Storbritannien där företaget är tredje störst.

Framtidssatsningarna ska främst ske där, i Frankrike och i Tyskland och målet är att bli störst på prisjämförelser i Europa.

Uppköpet av Pricerunner är bara ett av flera stora köp av internetföretag.

I vintras köpte Aftonbladet annonssajten Blocket.se för 183 miljoner kronor och under våren köpte det amerikanska internetföretaget Yahoo en annan prisjämförare, Kelkoo, för 4,4 miljarder kronor.

Ingen internetbubbla
Men Jonas Elofsson, analytiker på företaget Red Eye, tror inte att de höga priserna tyder på en ny Internetbubbla.

– Jag skulle inte kalla det för en it-bubbla, åtminstone inte om man ser på den svenska marknaden. Däremor finns det mer tendens till bubbelvärderingar på den amerikanska börsen.

I USA gör internetföretag som Yahoo och E-bay, stora vinster, snart ska också framgångsrika sökmotorn Google börsintroduceras.

Men den svenska branschorganisationen IT-företagens vd Ylva Hambraeus-Björling är inte heller hon orolig för att 90-talets överhettning ska upprepas här.

– Den risken inom det här området är väldigt liten. Vi ser en större mogenhet och förståelse för vad tekniken kan ge. Nu värderas sånt som bör vara naturligt i all företagsamhet. Det ska finnas intäkter och det ska finnas en omsättning.

Kristoffer Morén
kristoffer.moren@sr.se