Många traditioner när midsommar ska firas

6:47 min

Midsommarafton är den svenska sommarens stora festdag. Nästan med ambition att vara nationaldag. Firandet går tillbaka till förkristen tid, och lämnar städerna närmast tomma.

Midsommarhelgen har många under den långa vintern längtat efter med alla dess ritualer och förhoppningar. Många lämnar städerna för att fira helgen på landet i sommarstugan eller kanske i båten i en stilla skärgårdsvik alltmedan solen lyser och värmer. Att många midsomrar har firats i regnkläder och tjocka tröjor glömmer vi helst bort när vi planerar inför helgen.

Midsommarfirandet har traditioner ända sedan förkristen tid. Väl kristna knöt kyrkan denna helg till Johannes döparens födelse den 24 juni. Det är alltjämnt hans namn som står i almanackan denna dag.

Årets allra ljusaste natt inföll vid sommarsolståndet, den 21 juni i år. Då solen stod som högst på norra halvklotet. Midsommarafton är numera av myndigheterna sedan 1953 bestämt att  alltid vara den fredag som infaller mellan den 20 och 26 juni.

Det är vi midsommar det vänder brukar många säga med en suck. Dagarna blir åter kortare, även om vi kanske inte tänker på detta förrän framme i augustimånads kräftlyktesken. En annan svensk sommartradition.

Hur ska en riktig midsommarfest gå till? Ja, ska man ta till ordentligt bör man bege sig upp till traditionsrika Dalarna. Där firas midsommaren under flera dagar och varje by har sina egna traditioner. Men firandet i sig ser ganska lika ut vart man än beger sig i landet. Grunden är densamma antingen det sker i privat regi eller på en festplats, som på Skansen i Stockholm till exempel.

En midsommarstång ska kläs med blommar och blad. Två stora blomsterklädda ringar ska fästas på stångens tvärslå och sedan ska midsommarstången, eller majstången som den också kallas, resas till hejarop och musik. Traditionen går tillbaks till 1600-talet. Att maja betyder för övrigt att klä med blad och grönt. Att bära en blomsterkrans runt huvudet hör också denna helg till, liksom att klä sig i hembygdsdräkt om man äger en sådan.

Midsommaren är spelmans- och folkmusikens stora helg och dragspelarna släpps också fram i sin frihet denna dag. Det spelas till dansen runt midsommarstången och de danslekar som hör hit. Karusellen och Små grodorna är här obligatoriska. Dragspelet kommer också väl till hands om det blir dans senare på kvällen på en dansbana eller brygga i närheten. Kanske till tonerna av En sommarvals av Evert Taube.

Som vid alla fester spelar mat och dryck en central roll. Midsommarfesten har sina givna komponenter. Det ska vara sill i olika inläggningar och matjessill med gräddfil och gräslök. Till detta den första färskpotatisen, som i sig avnjutes som en delikatess i detta land. Kryddig ost och bröd hör till och dryckerna är företrädesvis öl och kryddat eller okryddat brännvin. Innan de svenska färska jordgubbarna med grädde eller glass får avsluta denna midsommarmåltid kan lax eller något grillat kött fått utgöra varmrätten.

Midsommarafton är vår mest trolska och romantiska helg enligt många. Folkloren blommar dessa dagar. Flickor och unga kvinnor som lägger sju sorters blommor under huvudkudden  kommer att i drömmen denna natt  få se sin tillkommande.

Men midsommarhelgen kan i sanning också vara en stökig och bråkig helg på många håll. Alldeles för mycket alkohol leder ofta till våld och olyckor på vägar och på sjön och även innanför husets väggar. Ändå behåller midsommarens sitt smått magiska grepp över oss svenskar. Ljuset och sommarsolen gör livet lättare. Vi vet vad som väntar oss om några månader i form av mörker och kyla som aldrig tycks ta slut.

Författaren och Nobelpristagaren Harry Martinsson fångade denna midsommarsommarsstämning så väl när han diktade:

Juni natt blir aldrig av, liknar mest en daggig dag. Slöjlikt lyfter sig dess skymning  och bärs bort på ljusa hav.