Skandia förbättrar vinsten men tappar i Sverige

Spar- och försäkringsbolaget Skandia vände förlusten i fjol till en vinst på nästan 350 miljoner kronor för det andra kvartalet i år. Men i Sverige tappar bolaget mark, delvis som en följd av skandalerna som omgett bolaget. Hans-Erik Andersson är VD för Skandia.

-Allting kan bli bättre. Det finns någa delar som vi inte är  nöjda med, men totalboilden positivt Vi är inte nöjda med att vi tappar marknadandelar på den svenska marknaden, det kan vi inte vara nöjda med i det långa loppet.

Skandia fortsätter att tappa marknadsandelar i Sverige. Försäljningen av nya fondförsäkringar minskade med 34 procent under det andra kvartalet. Det går bättre utomlands. Särskilt bra går det på den för Skandia mycket viktiga brittiska marknaden. Där ökade försäljningen med 40 procent. Och det är bland annat detta som lyfter resultatet till en vinst på 349 miljoner kronor.

Skandia har i dag en femtedel av svenska marknaden av fondförsäkringar mot tidigare en fjärdedel. Den försämringar tvingar nu bolaget att ta till extrainsatser för att klara konkurrensen med andra finans och försäkringsbolag. Marknadsföringskampanjer, omorganisatinerna och kostnadsbesparingar, som kan innebära personalminskningar, ska få Sverigeverksamheten på rätt köl igen.

Det som säkert spelar en viss roll är säkert det rykte Skandia haft efter dom senaste åren  skandaler. Det är dock inte hela förklaringen. Det finns anledning att se över produkt och prisstrukturen också.

Skandias försämrade sits i Sverige beror enligt Hans Erik Andersson bland annat på skandalryktena kring bolaget. Det pågår flera utredningen om Skandia, både brottsutredning och skiljenämdsförhandlingar mellan gamla chefer och bolaget med miljonbelopp på spel.

Rodney Alfvén är aktieanalytiker på Alfred Bergs fondkomission. Trots problemen i Sverige tycker han att Skandias rapport vittnade om ett starkt kvartal för bolaget.

-Som det ser ut nu är Skandia oerhört starkt och stabilet bolag med en stark balansräkning. Det som måste hända är att vända i Sverige där man lider av gamla synder.

Calle Nilsson och Erik Palm