Ekots ekonomireporter: "Det är inte seriöst"

1:26 min

Saab har stått på ruinens brant ganska lång tid nu. När ett företag inte kan betala löner, så brukar det gå väldigt snabbt. Det säger Ekots ekonomireporter Magnus Thorén.

– Saabfabriken har stått still i många veckor nu. Man har inte råd att betala underleverantörerna och för några dagar sedan så, kom vi ihåg, att de i ren panik, försökte få till ett snabbt genombrott i förhandlingarna med underleverantörerna, säger Magnus Thorén i sin kommentar.

– Det har saknats pengar i kassakistan på Saab en ganska lång tid nu. Man bygger inga bilar. Man säljer inga bilar, man har bara utgifter, så det här kommer som ett brev på posten.

Finns det något hopp kvar nu?

– Det ska man väl inte säga att det inte gör. Saab har stått på ruinens brant ganska lång tid. Man har kämpat för att inte falla ned, men frågan är om inte det här är klivet ned i avgrunden.

– När man inte kan betala lönen till de anställda, då brukar det gå väldigt snabbt.

När man har lyssnat på de anställda har de länge varit mycket hoppfulla. Vad innebär det här?

– Det finns ju en väldig lojalitet med Saab. Det finns det inte minst från de anställda. Men man måste också ha råd att betala mellanmjölken, betala hyra och barnens förskoleavgifter. Det har man inte om man har ett jobb när man inte får pengar på banken.

– Sedan kan man också säga någonting om hur snabb informationen om det här kommer. Det här är något man har känt till på Saab i flera dagar, att man inte kommer att kunna betala ut lönerna. Att man går ut med informationen i samband med löneutbetalningen. Det är ett underbetyg åt informationsgivningen och är inte seriöst.