Stadiga skor och tweedkjolar

FREDRIK PÅLSSON: Flera av de tv-serier som gått om brittisk överklass – som Herrskap och tjänstefolk och Downton Abbey – är skrivna direkt för tv-mediet, men den klassiska serien Brideshead Revisited bygger på Evelyn Waughs lika klassiska roman som kom ut 1945, och på den tiden alltså var ett stycke samtidshistoria. För dig som är intresserad av att läsa om brittisk överklass så finns det ett namn att lägga på minnet. Mitford. Massor av böcker har skrivits om denna excentriska adelsfamilj, och flera av de sex systrarna Mitford, födda mellan 1904 och 1920, har också skrivit mängder av böcker. Den enda av systrarna som fortfarande lever är Deborah Devonshire, och kanske blir hennes memoarer som nyligen publicerats, systrarnas sista bok. Pernilla Ståhl:

Nej, det kan inte vara lätt, att vara yngst i skaran av de omskrivna o excentriska Mitfordsystrarna, och dessutom, om man kan säga så, den mest vanliga, minstingen Deborah, hertiginna av Devonshire. Titeln på hennes memoarer, som hon gett ut lagom till 90-årsdagen, Wait for Me, Memoirs of the Youngest Mitford Sister, anger att hon för alltid kommer att bli, eller kanske rättare sagt vill bli förknippad med det mitfordska. Omslagsbilden föreställer Deborah Devonshire, med två hönor i famnen, och just hönor är en annan karakteristika för Mitfordsystrarna, de hade alla hönor. De var, rika, kvicka självsäkra brittiska överklasstjejer, originella är bara förnamnet, systrarna Mitford,

Wait for Me är den senaste en lång rad av böcker om dessa systrar.  I England har det skrivits och skrivs fortfarande spaltkilometer om dem. Dessutom har de själva varit flitiga skribenter. Mitfordiana har nästan blivit en följetongsroman med fiktiva karaktärer. Och den mest spännande karaktären i denna följetong, det är inte Deborah Devonshire. Hon tävlar också mot fullblodsproffs i originalitet. Som storasystern Diana, urtjusig, charmig, släkt med Winston Churchill, god vän med Adolf Hitler och Englands mest hatade kvinna under kriget. Hon som brukade kalla sig själv för ”an awful famous person”, en hemsk känd människa. Eller storasyster Jessica, brinnande kommunist och som tonåring stack till inbördeskriget i Spanien för att gifta sig med sin älskade. Eller Nancy Mitford, känd för sina kvicka nyckelromaner om den brittiska överklassen.

Deborah Devonshires Wait for Me är mycket stadiga skor o tweedkjolar, det är lite konservativt o småputtrigt trevligt om arbetet med slottet Chatsworth, då och då svischar det förbi någon rolig anekdot. Mest intressant är hennes skildring av systrarna, och när hon skriver om sina självklara ingångar till maktens korridorer. Självförtroendet, ett, i flera bemärkelser, adelsmärke, för Deborah och hennes likar. Dörrarna är liksom alltid öppna. Deborah Devonshire skriver om sin nära vänskap med Kennedyklanen, inte minst med JFK, Och om Uncle Harold, Harold Macmillan, premiärministern.

Så, inte det bästa i mitfordianagenren, men det är ändå , som alltid, fascinerande med dessa kvicka och excentriska systrar, det är liksom helt galet , O jag tänker på Evelyn Waugh, för övrigt en god vän till Mitfords, och tvserien byggd på hans bok  Brideshead Revisited, När den adlige Sebastian varnar sin nyvunna vän från medelklassen, för familjens charm.

ILL CHARM

“I’m not going to let you get mixed up with my family. They’re so madly charming. All my life they’ve been taking things away from me. […] their frind and not mine and I won’t let them.” “Alright, I’m perfectly content!

Pernilla Ståhl