Rödgröna partierna har gått förbi alliansen

1:37 min

Den rödgröna oppositionen är nu större än det borgerliga blocket och Socialdemokraterna är Sveriges största parti. Det visar Svensk väljaropinion, en sammanvägning av den senaste månadens opinionsmätningar som Novus gör för Ekot.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har nu sammanlagt 47,3 procent av väljarsympatierna, vilket är en ökning med nästan 1 procentenhet jämfört med i slutet av maj.

De fyra regeringspartierna fick under samma period 45,9 procent, en minskning med drygt 1 procentenhet sedan förra mätningen.

Socialdemokraterna gick om Moderaterna redan i opinionsmätningen för en månad sedan och ökar på sin ledning nu med en halv procentenhet. Socialdemokraterna har nu 33,2 procent av väljarstödet. Samtidigt backar Moderaterna till 30,8 procent.

Folke Johansson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att oppositionens ökning delvis beror på en Håkan Juholt-effekt.

– Delvis är det klart att man kan tänka sig någon mindre effekt av detta med partiledarbytet. Det ger ju alltid ett plus. Men sedan är det att oppositionen har, under en sådan här mellanvalsperiod som vi nu börjar närma oss, i allmänhet rätt goda chanser att hålla ett bra läge i förhållande till regeringen.

Kristdemokraterna ökar något, 0,3, och ligger nu över fyraprocentsspärren till riksdagen.

Centerpartiet är i den nya mätningen farligt nära fyraprocentsspärren, partiet får 4,2 procent.

Folkpartiet går däremot framåt något.

Bland oppositionspartierna backar Vänsterpartiet, medan Miljöpartiet får allt mer väljarstöd. Partiet har nu nästan 10 procent av väljarstödet.

Sverigedemokraterna har 5,7 procent, vilket betyder att partiet är på samma nivå jämfört med förra mätningen.