Skippa stången och gör en midsommarfitta

Imorgon är det midsommarafton. Dagen då stångar reser sig, dagen då fallossymboler fullständigt haglar i Sverige. Alla ska till och med dansa runt den kukliknande midsommarstången. Alexander Chamberland var trött på fallossymboler överallt och bestämde sig för att starta en facebookgrupp för att etablera midsommarfittan.

Berätta, vad är en midsommarfitta?

- Midsommarfittan är ett humoristiskt och lekfullt feministiskt och normkritiskt alternativ till det traditionella midsommarfirandet där en dansar kring midsommarstången och tjejer ska plocka 7 sorters blommor och lägga under sin kudde för att drömma om sin framtida man. Självklart är detta långt ifrån den viktigaste feministiska frågan på agendan, men allt är politik, och det här är ett kul sätt att leka med normer och ifrågasätta strukturer.

Hur kom ni på idén?

- Vi var några som startade facebookgruppen hösten 2008, men vi visste att redan innan fanns det många som hade dansat kring midsommarfittor.

Hur utbredd är er nya tradition idag?

- Facebookeventet har snart 3 000 attending och då midsommarfittan också synts i lite olika medier får en hoppas att det är ännu fler som ägnar sig åt lite feministisk fest och humor på midsommarafton!

Hur görs en midsommarfitta?

- Då fittor ser ut på väldigt många olika sätt så kan också en midsommarfitta också se ut på väldigt många olika sätt. Dock är det förstås inte bara ett hål i marken. Glöm inte klittan!

Vilka negativa aspekter finns i fallossymboler?


- Fallossymboler befäster en patriarkal mansnorm i stadsbilden. Många menar dock att midsommarstången inte är enbart en fallossymbol, utan att det ska symbolisera det manliga som penetrerar jorden - det kvinnliga.


- Eftersom "båda två könen är representerade" har de sagt att de inte förstår vårt firande. Men vi menar att det inte finns bara två möjliga könskategorier (och fittan är inte alls nödvändigtvis "det kvinnliga könsorganet", långt ifrån alla fittbärare ser sig själva som kvinnor), samt att beskrivningen av sex som lika med penetrativt/omslutande heterosexuellt sex är väldigt heteronormativt.

/Matilda