Kraftigt minskad turism till krisens Grekland

1:36 min

Medan den svenska resebranschen ser en uppgång i antalet resenärer till det krisdrabbade Grekland minskar turismen totalt sett till landet.

Svenska resebranschen har talat om en turistuppgång till det krisdrabbade Grekland i år. Men då handlar det om en uppgång när det gäller svenska och skandinaviska turismen ditt.

På många håll i Grekland märker man däremot en nedgång i fråga om den totala turismen till landet.

– Det folk hör om demonstrationerna i den huvudstaden Aten skrämmer bort turisterna, säger paret Michalis och Michelle Koukoumaftsis.

De driver en restaurang i Kalives på Kreta och uppskattar att turismen där har gått ned med 50 procent sedan ifjol, bland annat, tror de på grund av de relativt höga priserna i Grekland.

När vi talas vid är deras restaurang tom. Jag är den ende kunden och framför oss är stranden nästan öde, jämfört med hur det såg ut vid samma tid förra året.

Som tur är kommer skandinaverna, främst svenskar, och ryssar. Andra ratar landet, berättar restaurangägarna.

Trots att turismsäsongen bara börjat finns det tecken på att turismen fortsätter att minska.

I den grekiska ö-världen finns därför kanske inte ett lika starkt stöd för demonstranterna i Aten. För öborna är de här sommarmånaderna livsviktiga och ska täcka stor del av inkomsterna för ett år framåt.

Men det finns också en ilska över att landet gick med in i eurozonen.

– Euron har kört oss i botten, säger Michelle, som tror att även spanjorer, portugiser och irländare i dag säger samma sak.