IF Metall kräver att regeringen släpper in Antonov

1:43 min

Efter gårdagens problem med uteblivna löner hos Saab så vill IF Metall nu att regeringen ska ta större ansvar. De vill att regeringen jobbar för att den ryske affärsmannen Vladimir Antonov ska tillåtas investera i Saab.

Regeringen måste arbeta för att se till att EIB, den europeiska investeringsbanken, ska ändra uppfattning och godkänna Antonov. Det budskapet kommer från IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven.

– Vad är det som gör att Antonov inte får komma in. Det finns flera utredningar som visar att det inte finns något hinder. Om de vidhåller att det gör det, då får de sjunga ut och berätta vad det är, säger han.

IF Metall tycker att den svenska regeringen ska ta ledningen i att kräva besked av EIB.

Ja, IF Metall saknar tydliga besked från EIB gällande varför man inte godkänner Antonov. För att få svar på den frågan tycker Stefan Löfven att det är viktigt att den svenska regeringen tar en mer aktiv roll.

Enligt Löfven tar regeringen varken ställning för eller mot Antonov. Löfven tycker att regeringen ska lyssna på Riksgäldens godkännande av Antonov och arbeta för att han ska få bli investerare i Saab.

Även Lars Carlström, Vladimir Antonovs svenske talesman, riktar kritik mot regeringen, men av en annan anledning. 

– Man har tidigt sagt att han inte är välkommen, det vore en politisk förlust att ändra sig, så därför väljer man att inte göra någonting, säger Carlström.

Från regeringens sida står man kvar vid det budskap som tidigare kommit fram. Om EIB och den tidigare ägaren GM, säger ja till att Antonov får bli delägare i Saab så kommer även regeringen att säga ja.

Enligt regeringen är det EIB och GM som tidigare har motsatt sig Antonov som delägare.

Erik Bratthall, pressekreterare hos Näringsminister Maud Olofsson, säger också att IF Metalls utspel är olyckligt:

– Det gagnar inte Saabs intresse att föra den här typen av debatt i media. IF Metall har kanske inte all information de skulle behöva för att kritisera regeringen, säger Bratthall.