Bilmarknadsanalytiker: Slutet nära för Saab

1:14 min

Efter den senaste tidens händelser, då Saab inte har kunnat betala vare sig sina underleverantörer eller nu senast, inte ens personalens löner, så tyder mycket nu på att Saab är på väg mot slutet. Den bedömningen gör Martin Sköld, bilmarknadsanalytiker på Handelhögskolan i Stockholm.

– Det här är ju ett av de sista stegen man hamnar inför, så läget är så allvarligt det kan bli, säger Martin Sköld.

Han säger att Saab länge har saknat tillräckligt med pengar. Men nu är krisen akut och han tror inte att någon snabb lösning är möjlig:

– Företagsledningen har kämpat med de här frågorna under månader tillbaka, så man ska nog inte förvänta sig någon snabb lösning nu heller.

Grundproblemet, säger Martin Sköld, är att Saab är ett emotionellt starkt varumärke som inte har lyckats få kundernas förtroende.

En konkurs skulle därför betyda, förutom den ekonomiska förlusten för anställda och underleverantörer, också en stor emotionell förlust för Sverige.

– Det är få företag som det har skrivits och pratats så mycket om.

Men bilbranschen är den mest konkurrensutsatta, säger Martin Sköld. Och Saab har svårt att hävda sig, å ena sidan gentemot massförsäljare som Volvo och BMW, och andra sidan lyxbilstillverkare som Ferrari och Rolls Royce.

– Om det inte sker något under nu, så tror jag att Saab ligger väldigt illa till. Då verkar konkurs vara det som ligger närmast till hands.