Skåne

Kör utvilad och med tålamod i midsommar

1:04 min

Det gäller att ha tålamod och koncentrationen i styr om man ska ut i midsommartrafiken som brukar vara den mest olycksdrabbade helgen på året.

– Att hålla sig till de större och säkra vägarna, framförallt de mötesseparerade och tänka på att hålla avstånd och hastighet. Med tanke på alla fester: se till att vara utvilad när man kör iväg, och inte köra dagen efter, lyder råden från Lennart Helsing, informatör på Trafikverket.

Sommartider är dessutom vägarbetstider. Att stå i bilkö kan vara påfrestande även för den tålmodigaste. Tips för att hålla humöret uppe i bilen kan vara ordlekar av olika slag eller varför inte ett enkelt blandband med rofylld musik.

De större vägar där det just nu pågår vägarbeten i Skåne är på E6:an strax väster om Trelleborg och på delar av E22:an i Mellanskåne. Trafikverket lovar att göra sitt bästa för att underlätta framkomligheten. 

– Dels ska det vara säkert att jobba vid en väg, men också så framkomligt som möjligt. Sedan finns alltid risken om många åker samtidigt att det blir köer, säger Lennart Helsing.