Saab för samtal med kinesiska Pang Da

2:13 min

Den krisdrabbade biltillverkaren Saab har nu vänt sig till sina kinesiska partners för att hitta en lösning på de akuta kapitalproblemen. Talesmannen Eric Geers hoppas nu på att få in pengar redan under kommande vecka.

Vi har sökt Youngmans grundare och styrelseordförande Pang Qingjan, men får i stället tala med hans dotter som också sitter i företagsledningen.

Hon är fåordig, men berättar att tillsammans med Saabs andra kinesiska partner, Pang Da, försöker man nu lösa Saabs akuta pengaproblem.

Samtalen förs även direkt med Saabs huvudägare och styrelseordförande Victor Muller.

Pang vill dock inte uppge hur en sådan lösning kan se ut.

På Saab vill presstalesmannen Eric Geers inte kommentera Youngmans uppgifter.

– Jag kan bara säga att vi jobbar med en hel del scenarier för att stärka kapitalet för Saab, likviditeten. En av dem är ju fastighetsaffären. Men vi jobbar även på andra fronter.

Däremot säger Geers att han har gott hopp om att en lösning är på väg.

Kan man vänta sig en lösning under veckan som kommer?

– Det får man absolut hoppas och vi försöker ju att göra det så fort det bara går. De anställda fick ju ingen lön och det är något vi måste fixa, så att de får sin lön så snabbt som möjligt.

Du utesluter inte att det kommer en lösning under veckan?

– Nej. Det ser ju bra ut i alla fall, men vi får avvakta lite.

I går förekom uppgifter om att Victor Muller var i USA för att försöka få fram kapital. Idag tycks det vara mer oklart var han befinner sig och vad han gör.

Var är Muller just nu?

– Han var ju i alla fall i USA men var han är idag vet jag inte exakt. Han reser ju en hel del, men jag känner inte till hans agenda. Jag kan bara försäkra att han jobbar 24 timmar om dagen, säger Eric Geers.

Och på Youngman vill man inte svara på frågan om Muller befinner sig där. När Ekot frågar avbryts samtalet.