Hackergrupp lägger av

1:20 min

Hackerattackerna mot USA:s underrättelsetjänst CIA , den amerikanska senaten och elektronikjätten Sony, är över för den här gången, i alla fall om man ska tro ett meddelande som i dag lämnades på Pirate Bay.

"Vi gjorde det bara för att vi kunde", skriver hackergruppen Lulz Security, "nu är det tid för farväl, vi måste segla iväg", avslutas meddelandet.

Hackergruppen understryker att det redan från början var tänkt som en 50 dagar lång kampanj mot datasäkerhet. Till exempel CIA:s hemsida upphörde att fungera efter att ha attackerats, och enligt Sony ska 25 miljoner av deras användare ha fått sina namn, adresser och lösenord stulna.

I gruppens senaste cyberattack i torsdags, publicerades hundratals dokument från den amerikanska delstaten Arizonas departement för allmän säkerhet. Förklaringen var enligt hackergruppen att de vill protestera mot Arizonas nya hårda migrationslagar.

Lulz Security ska enligt egen utsago bestå av sex personer. En 19-årig brittisk kille arresterades i måndags och anklagas för att ha tagit sig in på den brittiska brottbekämpningsmyndighetens sida, men det är ännu oklart om han ska ha några kopplingar till Lulz Security.

Oavsett om gruppen nu tänker segla iväg i tysthet lär polisen knappast minska sina anstängningar att identifiera hackarna, som inte bara kostat företag och institutioner enorma belopp - utan även en stor del anseende.