Skenande arbetslöshet skräck i Grekland

2:52 min

Arbetslösheten i Grekland har chockhöjts på bara tre år, innan sparplanen ens är genomförd. Nu är risken för omfattande social oro stor - och bland dem som särskilt skräms av utvecklingen finns de som har tagit sig illegalt till Grekland.

– Alla är utan jobb inte bara de som invandrat till Grekland, utan alla. Den här krisen är hemsk och farlig säger den här bangladeshiern, som inte vill framträda med namn.

Han har bott i Grekland i 18 år; nu fruktar han för framtiden.

– Jag fruktar för vad som ska hända nu.

Han, liksom andra bangladeshier som jag träffar i stadsdelen Psirri i Aten, talar om hur rasistiska grekiska mobbar börjat ge sig på dem på senare tid - i en stadsdel fylld med asiatiska och afrikanska unga män som kommit på senare år. Många av dem bor på gatorna och sover utanför portuppgångarna.

De flesta av dem, just i Psirri, är illegala migranter. 

Officiellt finns det cirka en miljon migranter i Grekland i dag, legala och illegala - det är en tiondel av befolkningen. Men inofficiellt finns det många fler, hävdar en rad analytiker.

Det som framför allt de asiatiska och afrikanska migranterna fruktar nu är att den sociala oron kommer att drabba dem först och främst. Och de har skäl för sin fruktan.

Enligt alldeles färsk statistik från Greklands statliga statistikorgan, Elstat, har arbetslösheten fördubblats sedan 2008 - från 400 000 arbetslösa till 800 000 på bara tre år alltså, och är nu på samma nivå som för femtio år sedan, då Grekland var ett stort utvandrarland.

Det här är den officiella statistiken; inofficiellt är siffrorna troligtvis högre menar många analytiker. Och då är förstås inte den framtida arbetslösheten inräknad, när och om sparplanen genomförs. Då tillkommer minst 150 000 nya arbetslösa i ett land som är ungefär lika stort som Sverige befolkningsmässigt.

Just nu vänds mycket av befolkningens vrede mot landets politiker. Enligt den internationella oberoende organisationen Transparency International, som arbetar mot korruption i världen, har en kartläggning visat att de grekiska politikerna tillhör dem som är minst betrodda av sin egen befolkning.

Nio av tio greker anser att landets politiker är korrupta och åtta av tio anser att parlamentarikerna inte är att lita på.

Men att vända sin ilska mot politiker som skyddas av kravallpolis dagligen kan vara svårt. Lättare då att vända sig mot andra grupper - de mörkhyade icke-européerna, fruktar till exempel bangladeshier som jag talat med.

Och debatten om den ökande kriminaliteten, som kopplas till invandringen, börjar bli allt vanligare på både politikernivå och i de grekiska medierna. För att inte tala om bland befolkningen i områden där det bor många invandrare.