
Svenska mattransporter näst sämst i EU
Uppdaterad 12:45
Svenska livsmedel transporteras och lagerhålls mycket varmare än i andra EU-länder. Branschen saknar övergripande kontroll över kylkedjan från tillverkare till butik, men nu vidareutbildas 500 kommunala livsmedelsinspektörer för att skärpa kontrollen.
Förhoppningen är att det ger direkt utslag i färre antal matförgiftningar per år, berättar Niklas Ekman, statsinspektör på Livsmedelsverket.
– Det stämmer att vi räknar med en halv miljon matförgiftningar i Sverige per år men det beror inte bara på felaktig förvaringstemperatur. Självklart när den här tillsynsorganisationen fungerar och företagen tvingas ta sitt ansvar för sin produktion så ska den här siffran minska, säger han.
– Den svenska kylkedjan ligger normalt på åtta grader och det är näst sämst i Europa. Det är bara Italien som har en högre temperatur, säger Annika Olsson, forskare vid Lunds tekniska högskola.
En halv miljon förgiftas varje år
Svenska livsmedelskylar och kyltransporter har låg kvalitetskontroll och mycket högre kyltemperaturer, åtta plusgrader. I övriga EU ligger kyltemperaturen ofta runt fyra plusgrader, enligt Annika Olsson.
Varje år blir en halv miljon svenskar matförgiftade. Vanligaste orsaken till det är just förvaringstemperaturen.
Dålig kunskap om kylhållning
Annika Olsson och hennes forskningsteam ger nu en viktig bakgrund till matförgiftningarna: kylbranschen klarar inte jobbet.
– Det först och främst en brist på kunskap bland dem som hanterar maten. Det är ju ofta lågstatusyrken, säger Annika Olsson.
Det krävs ingen utbildning för att hantera kylmat i Sverige så misstagen är ständiga. Kylmat körs i varma bilar, samlastas med varm mat, blir stående i rumsvärme eller glöms på heta lastkajer.
Den här temperaturmisshandeln gör att matens bäst-före-datum inte sedan stämmer i butiken. Det gör att konsumenterna blir vilseledda och kanske magsjuka.
”Många slarvar hemma”
Gunnel Kling och Åsa Knäck handlar på mathallen Prisextra i Stockholm city.
– Det kan ju vara ens eget fel också att man låter det ligga för länge och så är det inte bra när man sedan ska äta det.
– Under sommaren har jag fått en dålig mjölk. Men om det beror på affären eller att jag själv har slarvat vet jag inte men mjölken gick ut innan hållbarhetstiden hade gått ut, så att säga.
Temperaturkänslig mat
Modern mat är mer temperaturkänslig då färdigmat, finhackat och tunnskivat snabbt blir dåligt i värme vilket branschen inte heller förstått.
Annika Olsson oroas av resultaten och forskarna efterlyser en övergripande branschkontroll av kyltransporterna.
– Den andra stora insikten är att det svenska distributionssystemet har mycket att lära av andra länder i Europa och även USA när det gäller distribution av livsmedel, säger hon.
Nytt regelverk
I exempelvis England ställs långtgående krav på övergripande kvalitetskontroller och rapportsystem och vissa livsmedel måste hålla mycket låga temperaturer.
Från och med 1 januari 2006 träder ett nytt EU-gemensamt regelverk i kraft, och det lägger större ansvar än i dag på företagen som transporterar livsmedel.
Lagom till 2006 ska 500 kommunala livsmedelsinspektörer ha vidareutbildats och då kommer en ny, ettrigare tillsyn att tvinga fram en bättre livsmedelshygien, menar Niklas Ekman.
– Vi förbättrar tillsynen på olika sätt och utvecklar effektiva instrument för att kunna ha en så bra och effektiv tillsyn som möjligt. Vi ställer krav på företagen att de jobbar med livsmedelssäkerhet på ett sätt så att vi kan bli övertygade om att livsmedelshanteringen är säker, säger han.
Per Gulbrandsen
per.gulbrandsen@sr.se
Annika Lund
annika.lund@sr.se