Muller ensam i Saabs styrelse

Det finns bara en person kvar i Saab Automobiles styrelse - styrelseordföranden och vd:n Victor Muller. På söndagskvällen blev det känt att de tre övriga ledamöterna i styrelsen valt att lämna sina platser.

IF Metalls tidigare företrädare i styrelsen, Håkan Skött, hänvisar till företagets svåra läge.

– Med det allvarliga läge som företaget befinner sig och det ansvar och krav som det innebär att sitta i en bolagsstyrelse valde jag av personliga skäl att lämna styrelsen.

Vem är kvar i styrelsen?

– I nuläget är det bara Victor (Muller).

Chefsjuristen Kristina Geers lämnade först sin plats i styrelsen och följdes sedan av de två fackliga representanterna för IF Metall och Unionen. Varför de andra ledamöterna valde att lämna styrelsen vill Håkan Skött inte spekulera i.

Själv tror han ändå att Saab har en framtid och är hoppfull särskilt sedan fastighetsbolaget Hemfosa nu i helgen visat intresse för att köpa Saabs fabrik.

– Jag känner mig övertygad om att fastighetsaffären kommer att gå i lås, och att fler affärer kommer att gå i lås och då kommer vi att lösa det här. Det är en tillfällig likviditetskris vi har så jag tror att det löser sig, men man kan aldrig garantera något.

Nu närmast kommer facket att göra en formell begäran om den lön som aldrig betalades ut innan midsommar. För IF Metalls räkning handlar det om 1 500 medlemmar som ska skicka in varsin uppmaning om löneutbetalning. Sedan har företaget sju dagar på sig att reagera på detta.

Tjänstemännen i Trollhättan skulle ha fått sin lön i dag, måndag, men det hänger på att det kommer in nya pengar till företaget.

Håkan Skött vill inte säga än om facket till slut kommer att begära företaget i konkurs för att kunna få ut sina löner via den statliga lönegarantin.

– Vi tar det steg för steg. Det första vi gör är att se till att betalningsuppmaningarna blir gjorda och att vi kan delge dem till företaget. Vi får ta nästa steg när det blir aktuellt.