Israel sätter press på journalister

1:31 min

Israel varnar utländska journalister för att följa med fartygsflottan "Ship to Gaza". De journalister som rapporterar från båtarna kan komma att stängas ute från Israel under en tio-årsperiod, skriver chefen för regeringens presskontor.

Mats Gezelius är en av de utländska journalister som tänkt följa med båtarna.

– Jag skulle inte delta i aktionen. Jag skulle följa med som journalist. Jag har svårt att förstå varför man inte skulle få bevaka en sådan här händelse.

I brevet till alla utländska journalister i Israel, skriver chefen för den israeliska regeringens presskontor att fartygsflottan är en farlig provokation, som organiserats av västerländska och islamistiska extremister, till stöd för Hamas.

Fartygskonvojen med tio skepp, reser mot Gaza för att försöka bryta det de kallar den illegala blockaden av området. Israel däremot anser att blockaden krävs, bland annat för att stoppa vapensmugglig till Hamas, och skriver att journalister som deltar i flottan riskerar att nekas inträde till Israel i tio år och få sin utrustning beslagtagen.

Organisationen för utländska journalister i Israel, Västbanken och Gaza, säger i ett uttalande, att Israels agerande väcker allvarliga frågor om landets engagemang för pressfriheten.

För ungefär ett år sedan begav sig en annan fartygskonvoj mot Gaza, Israels ingripande mot skeppen då slutade med att nio aktivister dödades.

Frilansjournalisten Mats Gezelius bor och arbetar i Jerusalem, men väntar nu i Aten för att försöka få plats på en av båtarna i fartygskonvojen. Israels varning får honom att tveka inför resan.

– Jag måste fundera över det naturligtvis, men min grundinställning är att får jag en plats så åker jag.