Palestinier går vidare med statsplan

Palestina ska utropas som självständig stat i september. Det säger palestiniernas president Mahmud Abbas, som står fast vid planerna eftersom fredsförhandlingarna med Israel inte återupptagits.

Abbas har tidigare antytt att han kan ge upp idén att vända sig till FN i september om förhandlingarna kommer i gång.

Det har de inte gjort. Abbas säger därför att han kommer att be om medlemskap i FN och erkännande för en palestinsk stat utgående från gränserna före 1967 års krig.

De senaste fredsförhandlingarna bröt samman förra hösten efter att Israel vägrat förlänga en frysning av bosättningar på Västbanken. Sedan dess har det inte gjorts några större insatser för att få liv i processen, och efter att Abbas påbörjade samtal om en koalitionsregering med Hamas - som inte erkänner Israels rätt att existera - är förhandlingsläget stendött.

Flera länder, bland annat Frankrike och Storbritannien, har uttryckt sig positivt till initiativet att utropa en självständig stat. Andra länder, som Tyskland och USA, säger att processen mot självständighet måste gå via förhandlingsbordet. Palestiniernas chefsförhandlare Saeb Erakat säger dock att ett FN-medlemskap kan vara precis vad som behövs för att blåsa liv i fredsförhandlingarna.

TT-AFP