Kina beställer 582 bilar från Saab

1:46 min

Ett kinesiskt företag har beställt 582 bilar från krisdrabbade Saab Automobile.

Ordern värderas till 13 miljoner euro, cirka 120 miljoner kronor, och Saab räknar med att få in pengarna den här veckan, enligt ett pressmeddelande från bolagets ägare Swedish Automobile.

Victor Muller förklarar i pressmeddelandet att försäljningen av de 582 bilarna säkrar en del av det kortsiktiga behovet och att de anställda kan få sina löner innan slutet av månaden.

Företaget hoppas att snart kunna få klart med ytterligare tillskott som är nödvändiga för en uppgörelse med alla leverantörer så att produktionen kan komma igång igen.

Victor Muller säger också att han respekterar de fackliga företrädarnas beslut att lämna sina styrelseposter i Saab.

– Det löser ett akut problem som vi har haft så det är ett jättebra besked för alla anställda i dag, säger Gunilla Gustafs på Saabs informationsavdelning.

Innebär detta att de anställda kan få sin lön?

– De kommer att få sin lön innan juni månad är slut.

Håkan Skött, ordförande på IF Metall gläds åt beskedet.

– Det är naturligtvis mycket glädjande att detta tillkännages nu för det innebär ju att vi kan få våra löner förhoppningsvis under denna vecka.

Samtidigt har flera personer hoppat av styrelsen och ensam kvar sitter vd Victor Muller. Saab fortsätter arbetet med att försöka lösa de akuta finansiella problemen.

– Vi jobbar med flera finansiella lösningar för att förstärka bolagets situation, inklusive en fastighetsaffär som vi ännu inte kan säga något om, men det är ett exempel på vad som är på gång. Med det kan vi komma överens med våra leverantörer, det är vår ambition att återgå till vanlig produktion i fabriken, säger Gunilla Gustafs.